Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція Азербайджану заявляє про масові порушення у день виборів


Діючий президент Азербайджану Ільгам Алієв голосує особисто на одній із виборчих дільниць в Баку, 9 жовтня 2013 року
Діючий президент Азербайджану Ільгам Алієв голосує особисто на одній із виборчих дільниць в Баку, 9 жовтня 2013 року
В Азербайджані сьогодні обирають президента. Опозиція, незалежні журналісти, експерти повідомляють про масові порушення з боку влади на цих виборах. Серед десяти кандидатів – і діючий президент Ільгам Алієв, який балотується втретє за спірним, як вважають експерти, рішенням Конституційного суду. Надходять повідомлення про спроби видалити з дільниць спостерігачів опозиції, організацію владою так званих «каруселей», вкидання в урни пачок виборчих бюлетенів, неодноразове голосування одних і тих же осіб.

Джаміль Гасанлі, кандидат від об’єднаної опозиції, заявив Радіо Свобода, що порушення на виборах носять масовий характер. «Інформація, яку я отримую від моїх спостерігачів із усіх куточків країни, доводить масовий характер фальсифікацій. Як ви можете вести мову про вибори, коли офіційні результат були визначені за день до голосування».
Джаміль Гасанлі, кандидат від об’єднаної опозиції, на одній із виборчих дільниць в Баку, 9 жовтня 2013 року
Джаміль Гасанлі, кандидат від об’єднаної опозиції, на одній із виборчих дільниць в Баку, 9 жовтня 2013 року

Мається на увазі те, що результати голосування, ще за день до його завершення, з’явилися у рекомендованому Центрвиборчкомом додатку для IPhone та Android. Про це повідомив азербайджанський портал Contact. Завантаживши цей додаток, користувачі побачили, що Алієв набрав 72 відсотки голосів.

Хоча цей підозрілий файл відразу ж зник, все ж опозиційний телеканал Баку Meydan зафіксував скріншот і пост із цього додатку. ЦВК Азербайджану вже дистанціювався від цього, поклавши відповідальність на розробників додатку. Речник ЦВК Азер Сарієв не назвав журналістам конкретно відповідальної за це компанії, посилаючись на погану пам’ять. Пізніше речник маркетингового агентства «Щасливий Баку» (Happy Baku) підтвердив авторство додатку, наголосивши, що це нібито лише тест. Сам же менеджер агентства Вусал Ісаєв відразу ж закрив свої лінки в головних соціальних мережах.

Опозиційний регіональний спостерігач від опозиції з міста Бейлагана, що розташоване майже за 300 кілометрів від Баку, повідомив, що його відразу ж побили, коли він з’явився на виборчій дільниці від команди Гасанлі.

Хоча представник влади, правлячої партії «Єні Азербайджан» («Новий Азербайджан») Гусейн Пашаєв звинуватив опозицію у спробах «саботажу» виборів.

«Все ж спостерігачі та прихильники кандидатів опозиції намагаються здійснювати саботаж. Звичайно, всі спроби були припинені. Але таку інформацію ми отримуємо й надалі у нашому штабі. Вони намагаються створити враження про нібито масові порушення і вдаються тут до всіляких можливостей, які є в їхньому розпорядженні. Вони роблять це особливо активно, коли бачать, що міжнародні спостерігачі прямують до виборчих дільниць», – зазначив Пашаєв.

Явними є масштабні фальсифікації, організовані владою – Ісмаїлова

Хаджіда Ісмаїлова, мужня журналістка з Баку, яка є організатором гучних розслідувань про злочини і корупцію у владі Баку, побувала у середу в багатьох місцях на виборах президента, в офісах політичних сил, на дільницях, зустрічах із журналістами. Вона розповіла Радіо Свобода про свої враження від цих виборів.

«Із самого початку ми отримуємо повідомлення про порушення, і справді є докази, відео, де показані групи людей, які голосують багато разів – «каруселі», як голосують за межами дільниць… Багато журналістів, громадян, присилають відео, фотографії і задокументовані порушення. Так що зрозумілий масштабний характер зусиль з фальсифікації результатів цих виборів, як і цілком зрозуміло, що ці вибори не є вільними і справедливими», – наголошує Хаджіда Ісмаїлова.

Центрвиборчком Баку вже повідомив о 17-й годині за місцевим часом (15:00 за Києвом), що проголосувало на виборах вже близько 70 відсотків виборців із понад 5 мільйонів всіх виборців Азербайджану. Незалежний соціологічний центр у Баку вже оприлюднив після 19-ї години (по закінченню виборів) за місцевим часом (17:00 за Києвом) дані свого екзит-полу, за яким за Алієва проголосувало понад 90 відсотків виборців. Хоча ЦВК попередила, що оприлюднення попередніх результатів екзит-полів є незаконним.

Хоча чи не більшість екзит-полів, що оприлюднені в Баку пізніше, віддають перемогу Ільгаму Алієву з середнім результатом у понад 80 відсотків. Другим, за результатами опитувань на виході з дільниць, екзит-поли називають лідера об’єднаної опозиції Джаміля Гасанлі з 8 відсотками.

Міжнародні спостерігачі, зокрема ОБСЄ, лише заявили сьогодні, що влада Азербайджану мала би забезпечити чесні вибори, але поки що перебіг самих виборів не коментували.

Влада Баку дещо підвищила рівень життя пересічних громадян Азербайджану, користуючись нафтовими надприбутками. Але опозиція, демократичний світ вже давно звинувачують режим Алієва в корупції та придушенні інакодумства, незалежних ЗМІ, політичної опозиції, коли чимало людей з її лав були заарештовані та несправедливо звинувачені ще напередодні цих виборів.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG