Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрацію Обами звинувачують у перешкоджанні пресі


Барак Обама
Барак Обама
Вашингтон – Новий звіт організації «Комітет захисту журналістів» (Committee to Protect Journalists) стверджує, що дії президентської адміністрації Барака Обами негативно позначилися на журналістських розслідуваннях питань національної безпеки.

У звіті подані приклади відстежування репортерських телефонних дзвінків, вилучення електронної пошти та переслідування осіб, які передавали журналістам інформацією.

Автор звіту – колишній виконавчий редактор газети Washington Post Леонард Давні сказав Радіо Свобода, що він розмовляв із десятками журналістів, які розповіли йому про намагання уряду виявляти тих, хто спілкується з пресою.

Посадовці щораз більше бояться розмовляти з репортерами
Леонард Давні
«Журналісти, особливо ті, які пишуть на теми національної безпеки, а також інші люди, які висвітлюють діяльність федерального уряду, кажуть, що джерела інформації в уряді – посадовці, які працюють для громадськості – щораз більше бояться розмовляти з репортерами, бо їм загрожує розслідування або можливі негативні наслідки на робочому місці. Тому вони дуже неохоче розмовляють з репортерами», – пояснює Леонард Давні.

Від 2009 року, коли адміністрація Барака Обами почала діяти, вона домоглася судового покарання вісьмох працівників урядових служб та підрядників за те, що вони передали журналістам таємну інформацію. За часів усіх попередніх президентів США подібних судових покарань було лише три.

Таємне відстежування

У боротьбі за збереження таємності інформації уряд вилучав електронну переписку і дані про телефонні розмови у кількох ЗМІ, включно з газетою The New York Times та агенцією Associated Press.

Колишній агент ФБР Дональд Сахтлебен у вересні визнав себе винним у передачі Associated Press таємної інформації про невдалу спробу влаштування вибуху в Ємені. Слідство визнало, що агента виявили лише тоді, коли таємно вилучали дані про телефонні дзвінки журналіста.

Департамент юстиції каже, що переслідує лише тих людей, які могли передати таємну інформацію і створити таким чином загрозу національній безпеці.

Але ті, хто виступає за прозорість діяльності уряду та багато журналістів кажуть, що такі люди передають інформацію, бо вважають, що її оприлюднення відповідає інтересам суспільства.

Репортери, з якими розмовляли в рамках роботи над звітом «Комітету захисту журналістів», тепер кажуть, що намагаються захистити свої джерела інформації, уникаючи телефонних дзвінків й електронного листування, та використовуючи посередників.

Репортери намагаються уникати стеження уряду, організовуючи зустрічі без свідків
Леонард Давні
«Репортери намагаються уникати стеження уряду, організовуючи зустрічі без свідків, передаючи запитання через посередників. Щоб потім урядовці могли сказати, навіть на детекторі брехні, що вони справді не зустрічалися і не розмовляли з репортерами», – розповідає автор звіту Леонард Давні.

Кореспондент з питань національної безпеки газети The New York Times Дейвід Сенджер зазначає, що джерела, які колись ділилися інформацією, зараз відмовляються від розмов.

Тиск на урядовців

У звіті також йдеться про те, як адміністрація Обами просить урядовців стежити за своїми колегами.

Леонард Давні зауважує, що урядова «Програма боротьби з внутрішньою загрозою» (Insider Threat Program) закликає працівників «стежити за іншими, щоб ніхто не передавав таємної інформації» пресі.

Представники адміністрації, з якими розмовляли для звіту CPJ, і зокрема речник Обами – колишній журналіст Джей Карні відкидають скарги і стверджують, що Обама виконує свою обіцянку керувати найпрозорішим в історії урядом.

Свідченням цього вони називають багато нових урядових інтернетних сайтів та активне використання Білим домом відео й соціальних мереж для спілкування з громадськістю.

Але Леонард Давні каже, що інформацію контролюють, щоб показувати адміністрацію з найкращого боку.

Кореспондентам ускладнюють доступ до тієї інформації, яка, власне, вимагає від уряду відповідей за дії влади
Леонард Давні
«Кореспондентам ускладнюють доступ до тієї інформації, яка, власне, вимагає від уряду відповідей за дії влади, а це є важливою роллю американської преси відповідно до конституції», – наголошує Леонард Давні.

Після оприлюднення цього звіту США опинилися в одному списку з Іраном, Бірмою, Китаєм, Пакистаном та Єгиптом, щодо яких «Комітет захисту журналістів» проводив розслідування.

Матеріал підготували Богдан Цюпин і Heather Maher

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG