Доступність посилання

ТОП новини

Влада мститься журналістам, зламуючи пошту – експерти


Київ – Українські журналісти, чию електронну пошту зламали, а приватне листування оприлюднили, впевнені, що це робиться з відома влади, і пов’язують це з темами журналістських розслідувань. Експерти вважають це цілеспрямованою кампанією з нейтралізації опонентів влади, представники ж опозиції бачать у цьому почерк українських правоохоронців. У МВС, навпаки, запевняють, що захищають працівників медіа від кібератак.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк днями отримала листа від одного з сайтів, який публікує компрометуючі матеріали на опозицію та журналістів – їй запропонували прочитати на цьому сайті власне приватне листування. Виявилося, що невідомі заволоділи змістом поштової скриньки та домашнього комп’ютера Оксани Романюк, і, за її словами, частково використали цю інформацію для написання наклепницьких статей про неї.

Оксана подала заяву до міліції, однак в МВС порушили кримінальну справу за статтею «самоправство», яка передбачає мінімальні покарання.

Тиск почався з вересня, коли журналістам почали розсилати лінки зі шпигунськими програмами
Оксана Романюк
«Це є елементом широкомасштабної кампанії з тиску на громадських активістів та журналістів-розслідувачів. Цей тиск чітко пов’язаний зі владою. Щоб вони не писали, не говорили, щоб виборець не знав реального стану справ в Україні. Тиск почався з вересня, коли журналістам почали розсилати лінки зі шпигунськими програмами», – розповіла Оксана Романюк.

Вона припускає, що атаками проти журналістів займається професійна команда хакерів, які отримують значне фінансування і не бояться кримінальної відповідальності. Вона не виключає, що ці люди пов’язані з правоохоронними органами.

Це дрібна помста – Найєм

Серед тих, чиї електронні пошти зламували, журналісти «Української правди» Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Зокрема, Найєм у коментарі для Радіо Свобода наводить докази того, що поштові скриньки атакують на замовлення влади. Однак він вважає ці атаки непрофесійними і малоефективними.

Мені показали файли з мого електронного рахунку та з пошти люди, які працюють у державних структурах
Мустафа Найєм
«Мені показали файли з мого електронного рахунку та з пошти люди, які працюють у державних структурах. Хто саме – не скажу, бо мені здається, що у протистоянні влади та журналістів вони на нашому боці. Головне, це не виноситься на широкий загал. Це «мочилово для своїх», намагання показати, що може зробити влада, зіпсувати репутацію журналіста. І ще це такий собі діалог влади та журналістів, – каже Мустафа Найєм. – Наприклад, репортер готує публікації про Межигір’я, про корупційні схеми родини Януковича. Чим відповідає влада? Показує, що, мовляв, у журналіста крім дружини є коханка і що він отримує «не ті» гранти. Але немає інформації про злочини та привласнення державних коштів. Це просто дрібна помста».

Радіо Свобода звернулося до Служби Безпеки України із запитанням про те, чи перевіряє вона факти зламу пошти журналістів і чи не причетні до цих кібератак самі працівники СБУ. У прес-службі сказали, що розслідуваннями зламу електронної пошти займається здебільшого МВС, а більш детальну відповідь пообіцяли надати лише за кілька днів як відповідь на офіційний запит Радіо Свобода.

МВС навчає журналістів протидіяти кібератакам

Натомість речник МВС Сергій Бурлаков відмовився коментувати припущення потерпілих, що до кібератак причетні правоохоронні органи.Він заявив, що правоохоронці розслідують такі випадки, але лише після заяви про злочин.

На початку року ми проводили для журналістів семінар про те, як захистити персональні дані на власному комп’ютері та у мережі
Сергій Бурлаков
«Реагування міліції починається від моменту звернення до МВС. Є заява – є підстава почати розслідування інциденту.У нас є фахівці, які опікуються безпекою кіберпростору, і на початку року ми проводили для журналістів семінар про те, як захистити персональні дані на власному комп’ютері та у мережі», – зазначив Сергій Бурлаков.

Колишній керівник київської міліції , а нині народний депутат від «Батьківщини» Віталій Ярема зауважує, що отримувати персональні дані журналістів вигідно лише чинній владі, бо ні криміналітет, ні бізнес вони не цікавлять.

Не виключаю, що до таких дій причетні спецслужби. Причому атакують пошту і журналістів
Віталій Ярема
«Не виключаю, що до таких дій причетні спецслужби. Причому атакують пошту і журналістів. І народних депутатів: про це мені говорили, зокрема, депутати нашої фракції Юрій Стець та Олександр Турчинов. Оприлюднюють інформацію про приватне життя саме тих журналістів, які публікують негатив щодо влади. Інтернет як засіб зв’язку інтенсивно розвивається, і п’ять років тому, коли я працював у міліції, електронна пошта була ще не в усіх публічних осіб. Однак тоді я не пригадую жодного випадку, щоб міліція зламувала скриньки працівників медіа. Так, ми протидіяли криміналітету, використовуючи дані з мережі. Але чіпати журналістів було категорично заборонено», – доводить Радіо Свобода Віталій Ярема.

Експерти вважають тенденцію до зламування пошти й комп’ютерів журналістів і опонентів влади безпрецедентною для Європи. Частина фахівців говорять про те, що така форма боротьби з інакодумством виникла через те, що українські громадські активісти й журналісти є консолідованими, і цим лякають чинну владу. Деякі міжнародні організації, зокрема «Freedom House», «Репортери без кордонів» уже висловили стурбованість тим, що українські журналісти зазнають регулярних кібератак.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG