Доступність посилання

ТОП новини

Українські спецслужби не готові долати терористичні загрози – експерти


Київ – Вибух на російсько-українському пункті пропуску «Бачівськ», активізація радикальних організацій і рухів, поширення нетерпимості у суспільстві – ці приклади свідчать, що Україна стоїть перед загрозою тероризму, стверджують фахівці. Як протидіяти екстремізмові, як запобігти тероризмові як крайньому вияву нетерпимості, міркували у Києві 10-11 жовтня учасники конференції ОБСЄ.

Київ обраний місцем проведення конференції недарма, зазначив постійний представник України при ОБСЄ Ігор Прокопчук: по-перше, цього року Україна головує в Організації, а по-друге, українці мають чим поділитися з колегами.

«У компетентних служб України є відповідний досвід антитерористичної діяльності, є антитерористичний центр, який функціонує при Службі безпеки України. І тут, звісно, є певні напрацювання, якими можна поділитися з колегами, як і врахувати досвід інших країн», – зазначив Прокопчук.

Щоправда, крім згаданого вище антитерористичного центру СБУ і віртуального антитерористичного центру міждержавного об’єднання ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) Прокопчук не пригадав інших успішних напрацювань.

Тим часом незалежні експерти зазначають, що спецслужби держави не готові долати терористичні загрози, що з ними уже зіштовхнулась Україна. Останній приклад – вибух на українсько-російському кордоні 4 жовтня на (пункті пропуску «Бачівськ»), де смертник підірвав себе, важко поранивши двох прикордонників.

У Дніпропетровську минулого року від закладених у сміттєві урни вибухівок потерпіли 27 осіб, серед них – 9 дітей.

Радикальні рухи vs терористичні організації

Небезпечними вважають експерти й активізацію радикальних організацій, серед яких міжнародна політико-релігійна організація «Хізб ут-Тахрір». Цього тижня хізбам не вдалось провести міжнародний форум «Ісламський заклик на пострадянському просторі» у Сімферополі, на що вони відповіли мітингом протесту.

Керівник інформаційного офісу «Хізб ут-Тахрір» у Криму Фазил Амзаєв у розмові з Радіо Свобода назвав зрив конференції провокацією. За словами Амзаєва, у Криму влада «копіює» дії влади у Росії, де хізби заборонені як радикальна ісламістська організація.

Проти нас в АРК здійснюють провокації. Ми вважаємо, що метою цього є загнати нас у підпілля
Фазил Амзаєв
«Останні півроку проти нас в АРК здійснюють провокації. Ми вважаємо, що метою цього є загнати нас у підпілля, зробити з нас таку організацію, яку влада «намалювала» у своїх засобах масової інформації. Але цього не станеться. Ми будемо публічними, будемо працювати, не виходячи поза межі українського законодавства», – пообіцяв Амзаєв.

Речниця СБУ Лада Сафонова підтвердила Радіо Свобода, що «Хізб ут-Тахрір» не належить до екстремістських організацій і, за даними спецслужби, досі діяла у правовому полі України. За словами Сафонової, СБУ не має претензій до хізбів.

Експерт міжнародного центру «Миротворча Чорноморська місія» Сергій Данилов зазначив, що в Україні не стільки релігійний екстремізм, скільки соціальна несправедливість і корупція може штовхнути людину на скоєння теракту. Не менш небезпечним є небажання влади вести діалог із національними громадами, вважає експерт.

Не менш небезпечні і спроби влади, насамперед у Криму, роз’єднати кримськотатарський народ
Сергій Данилов
«Проблеми з ідентичністю або ідентичностями мають конфліктний характер і можуть викликати екстремальні форми протесту. Не менш небезпечні і спроби влади, насамперед у Криму, роз’єднати кримськотатарський народ», – каже Данилов.

ООН і ОБСЄ разом протидіють тероризмові

Експерти Організації з безпеки і співробітництва у Європі на конференції у Києві зазначили, що треба налагоджувати міжетнічний, міжрелігійний діалог усередині країн-членів ОБСЄ. Це дозволить ефективніше протидіяти суспільному екстремізмові і нетерпимості, які слугують джерелом тероризму. При цьому не можна порушувати права людини в ім’я зміцнення безпеки, зазначають представники ОБСЄ.

А за місяць у Києві відбудеться ще одна конференція з боротьби з тероризмом: під егідою ООН та ОБСЄ працюватимуть експерти, які вивчають проблематику нелегальної торгівлі зброї і потрапляння зброї масового знищення у руки терористів. Цю інформацію оприлюднив постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG