Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську активісти закликали допомогти невиліковно хворим


У Всесвітній день паліативної допомоги в центрі Івано-Франківська відбулися велопробіг і флеш-моб, під час яких волонтери розповідали перехожим про хоспісну та паліативну опіку і збирали кощти для хворих. Акцію організували Івано-Франківський хоспіс (з вересня – обласний клінічний центр паліативної допомоги) та благодійний фонд допомоги невиліковно хворим «Мати Тереза».

Першим на велосипеді проїхав Вічевим майданом капелан хоспісу отець Ярослав Рохман. а потім молоді волонтери їздили «стометрівкою», до Ратуші, закликаючи долучитися до благодійної акції. Інші волонтери продавали або роздавали троянди, які благодійно надали продавці квітів, і збирали пожертви у скриньки.

За словами головного лікаря обласного паліативного центру Ірини Слугоцької, перехожі не надто активні, але тому і проводять різні акції, щоб «розворушити людей, зробити небайдужими».

Водночас роздавали листівки і буклети про діяльність івано-франківського хоспісу, який був створений другим в Україні після львівського, про проблеми паліативної опіки і забезпечення гідного відходу людини в інший світ. Ці матеріали видані за фінансової допомоги міжнародного фонду «Відродження».

В Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника пройшла фотовиставка-аукціон для збору коштів на хоспіс. Були також представлені картини пацієнтів цього лікувального закладу. Пройдуть такі виставки і в інших вишах.

Навесні в Івано-Франківську відбувся телемарафон, під час якого ініціатори зібрали понад мільйон гривень на створення першого в Україні дитячого хоспісного відділення в Надвірній. Як повідомила керівник відділення Галина Кузнецова, уже завершений ремонт першого поверху, розпочинаються роботи на другому, а відкрити відділення планують у листопаді.
XS
SM
MD
LG