Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: Україна грає в Сан-Марино, думає – про Wembley


Перемога над поляками у Варшаві (на фото: гол забиває Роман Зозуля) далася набагато легше, ніж важкі три очки у Харкові
Перемога над поляками у Варшаві (на фото: гол забиває Роман Зозуля) далася набагато легше, ніж важкі три очки у Харкові
У вівторок футбольна збірна України завершить відбірний турнір чемпіонату світу, який наступного року прийматиме Бразилія. Суперником «синьо-жовтих» буде Сан-Марино – одна з найслабших європейських команд, і сумнівів щодо результату цього матчу немає. Водночас із поєдинком українців відбуватиметься протистояння команд Англії і Польщі.

У зустрічі на лондонському стадіоні Wembley симпатії українських уболівальників будуть на боці сусідів: якщо підопічні Вальдемара Форналіка зіграють з родоначальниками футболу хоча б унічию, команда Михайла Фоменка здобуде пряму путівку на мундіаль.

Сподівань на те, що збірна Польщі вийде на цей матч, як на останній, немає. Для поляків поєдинок у Лондоні, попри його офіційний статус, насправді є товариським, бо до Бразилії вони вже точно не їдуть. Але за таких обставин іноді трапляється, що у команди, якій нічого не потрібно, ніби виростають крила, а в їхніх суперників на ногах з’являються пудові гирі. Саме в цьому полягає українська надія.

Поляків «відчепили» у Харкові

Минулої п’ятниці у Харкові збірна України забрала у польських опонентів навіть теоретичні шанси зіграти серед найкращих команд світу. На відміну від варшавського протистояння, яке в березні закінчилося перемогою українців з рахунком 3:1, харківська зустріч тримала в напрузі до фінального свистка.

Польська преса написала про своїх співвітчизників, що вони «грали як ніколи, програли – як завжди». Наставник «біло-червоних» і справді добре вивчив уроки Варшави, його підопічні показали себе дисциплінованою і мотивованою командою. До свого активу вони можуть зарахувати другу половину першого тайму, коли саме гості були ближчими до голу.

Українці в першому таймі надмірно нервували, про що свідчать дві за сім стартових хвилин жовті картки в епізодах, які до грубих порушень не спонукали. Лише у перерві Михайло Фоменко знайшов потрібні слова, і другий тайм господарі провели з незначною перевагою. Кульмінація настала на 64-й хвилині: Коноплянка зі свого лівого флангу знайшов у штрафному майданчику Ярмоленка, Войтковяк передачу перехопити не зміг, і Андрій упевнено переграв голкіпера Артура Боруца – 1:0. Такий результат протримався до фінального свистка, хоча обидві команди мали ще кілька нагод забити.

Чорногорці прагнули перемогти на Wembley

Лише протягом години після закінчення матчу в Харкові українці залишалися лідерами відбірної групи Н. Англійці в Лондоні розгромили чорногорців з рахунком 4:1.

Корисний для збірної України рахунок 0:0 був у цьому матчі після першого тайму. Коли ж у перерві чорногорські футболісти дізналися, що нічия в Лондоні їх не влаштує, вони великими силами пішли в атаку, але отримали голи у свої ворота.

Після дев’яти матчів в активі збірної Англії стало 19 очок. На один бал відстають підопічні Михайла Фоменка. 15 пунктів залишилося у чорногорців, 13 – у поляків.

Фоменко закликає готуватися до плей-оф

Головний тренер збірної України не надто сподівається на те, що його команда здобуде пряму путівку на чемпіонат світу до Бразилії.

«Ми з вами реалісти, і я гадаю, що Польща не гратиме на повну силу, щоб переграти англійців. Треба бути суперколективом, щоб відібрати у британців очки на їхньому полі. Тож, гадаю, доведеться грати плей-оф», – сказав Фоменко після матчу Україна – Польща.

Натомість наставник польської команди Вальдемар Форналік обіцяє, що виставить проти англійців усіх найкращих. «Червоних карток не було, всі здорові, тому не варто чекати на зміни. А якщо вони і будуть, то лише вимушені», – сказав Форналік.

Бокс: блискучий дебют Ломаченка

Дещо в затінку футбольних баталій опинилася непересічна подія у світі боксу. Дворазовий олімпійський чемпіон Василь Ломаченко здобув упевнену перемогу у своєму першому бою на професійному рингу. В американському Лас-Вегасі він у четвертому раунді нокаутував мексиканця Хосе Луїса Раміреса, який дотепер обіймав сьомий рядок у рейтингу WBO.

Перемога в цьому бою дає Ломаченкові шанс уже за кілька місяців боксувати за звання чемпіона світу за версією WBO у напівлегкій вазі. Поєдинок попередньо запланований на 25 січня 2014 року.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG