Доступність посилання

ТОП новини

Палаючі мечеті дестабілізують Крим – експерт


Київ – У Криму згоріли дві кримськотатарські мечеті. Очевидці кажуть, що на пожарищах є сліди підпалу. У Меджлісі кримськотатарського народу не виключають, що храми могли підпалити проросійські активісти, які відчувають, що влада закриває очі на їхні дії. Натомість проросійські депутати Кримської автономії вважають такі заяви голослівними, і пропонують чекати результатів розслідування, яке проводять правоохоронці. Зі свого боку експерти говорять, що пожежі у мечетях виглядають як спроби спровокувати міжнаціональне напруження у Кримунапередодні мусульманського свята Курбан-Байрам.

Мечеть у селі Рівне Красногвардійського району Криму загорілася у вівторок рано вранці. Вогонь пошкодив килими і стіни в центральному приміщенні, кімната імама – вигоріла повністю, як і меблі та примірники Корану, які там лежали. В селі всі ще спали, і ніхто не бачив, чи підпалили храм навмисне, чи вогонь виник через коротке замикання. Оперативники МВС, які виїхали на місце, розглядають обидві версії.

Журналістка кримськотатарської телекомпанії ATR Ельвіна Сеїтбуллаєва однією з перших побачила місце пожежі. Вона розповіла Радіо Свобода про побачене.

«На мій погляд – це навмисний підпал. Другий день поспіль палає мечеть, навряд чи це збіг обставин. Вчора – згоріла мечеть у місті Саки, ми бачили там жмут паперу і старих речей, за допомогою яких біля мечеті розводили вогонь. Тут – дуже схожа ситуація. Ми зайшли до кімнати імама – там згоріло все. Навряд чи це було коротке замикання: в кімнаті була лише одна розетка, і ніяке обладнання не працювало», – каже очевидець.
Пожежа у кримській мечеті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Чи знайде міліція кримських геростратів?

Кримська міліція розслідує пожежу в мечеті у Рівному, так само, як і загоряння в місті Саки в іншій мечеті днем раніше, заявила в коментарі Радіо Свобода прес-офіцер кримської міліції Ольга Богославська.

«Факт підпалу мечеті мав місце, слідча оперативна група виїхала туди о шостій ранку. Розпочато кримінальне провадження за статтею 192 кримінального кодексу – за фактом навмисного псування майна. За фактом підпалу мечеті днем раніше – теж відкрито провадження та триває перевірка. Ми проводимо низку експертиз, щоб виявити, чи це був підпал, чи інша причина загоряння», – зазначила Ольга Богославська.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв заявив Радіо Свобода, що, на його думку, в підпалах зацікавлені проросійські сили, і що кримська міліція навряд чи знайде винних.

Сказати, хто саме причетний до підпалу, мені важко. Думаю, що це проросійські, шовіністичні сили
Мустафа Джемілєв
«Охочих дестабілізувати ситуацію в Криму досить багато. Тому сказати, хто саме причетний до підпалу, мені важко. Думаю, що це проросійські, шовіністичні сили, які є в Криму. Припускаю, що винних не знайдуть, як це було і раніше. Зловмисників надихає таке ставлення влади до кримськотатарського народу, і вони відчувають свою безкарність», – сказав Джемілєв.

Меджліс має намір звернутися з приводу підпалів храмів до міжнародних організацій. На сайті Меджлісу йдеться про те, що пожежі можуть бути початком масових провокацій проти кримських татар.

Між тим, голова Ради міністрів Кримської автономії Анатолій Могильов заявив, що винні у підпалі мечетей у Криму мають бути знайдені за будь-яку ціну.

В «Русском единстве» вважають думку про підпал мечетей передчасною

Зі свого боку, депутат Верховної ради Криму від «Русского единства» Сергій Шувайников назвав позицію Меджлісу щодо обох пожеж необґрунтованою.

Шукати недругів серед проросійських організацій, як це роблять окремі радикали з Меджлісу – нерозумно
Сергій Шувайников
«Є бажання Межлісу бачити винуватців пожеж, поспішати з політичними висновками. Шукати недругів серед проросійських організацій, як це роблять окремі радикали з Меджлісу – нерозумно. Треба дочекатися висновків міліції. Бо є лише факти пожеж, невідомо навіть, чи був підпал, а якщо був – треба знайти винних. Нині модно робити політичні висновки. Особливо – напередодні проведення курултаю (з’їзду кримськотатарського народу)», – сказав депутат.

Директор центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос упевнений у тому, що пожежі є провокацією, яка вигідна тим силам, що зацікавлені розхитати ситуацію на Кримському півострові. Він очікує, що пожежі в мечетях стануть мобілізуючим фактором для кримських татар, які більше дбатимуть про свою безпеку, але водночас – руйнуватиметься та хистка довіра, яка виникає між різними етносами Криму, зокрема – між кримськими татарами та росіянами.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG