Доступність посилання

ТОП новини

Рецепт виживання кіровоградського пенсіонера


Кіровоградець на межі бідності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Кіровоградець на межі бідності

Менше ніж на тисячу гривень на місць, за офіційними даними, живе 9 тисяч кіровоградських пенсіонерів і 2 тисячі працюючих. Соціологи ж стверджують, що значно більше кіровоградців називають свій дохід низьким.

Анатолій Луценко пенсію отримує не мінімальну – аж 1290 гривень. Та навіть при суворій економії цього ледь вистачає.

У день, коли приносять гроші, чоловік навіть на хвилинку не виходить з дому, аби не пропустити поштаря. У гаманці ж бо залишилися останні кілька десяток. Та й то завдяки тому, що пенсіонер веде цілу бухгалтерію – кожна його копійчина розписана у спеціальному зошиті.

Курятина з оптового ринку, одяг із секонд-хенду

Найбільше грошей йде на харчування, тож, купує все найдешевше. Овочі та яйця ще можна придбати на місцевому ринку. А от за двома курячими стегенцями та свинячою печінкою доводиться їздити на оптовий ринок за місто.

«Яловича печінка там 21-22 гривень, а тут до 30 гривень. Поїхав купив десяток сирків плавлених. От мені на тиждень вистачає. Із речей. Я не можу купити їх за повну вартість. В основному в секонд-хенді. Шукаю собі чи взуття, чи одяг», – ділиться рецептом виживання пенсіонер.

Вже давно Анатолій Луценко не може дозволити собі навіть косметичний ремонт помешкання. Меблі ж купував ще за радянських часів. Радіє, що економити допомагає субсидія. Влітку за усі комунальні послуги платить 130 гривень на місяць, а взимку разом з опаленням виходить майже 200.

Саме за допомогою в оформлені субсидій приходять до депутатських приймалень малозабезпечені жителі області. А також, щоб отримати у недобросовісних роботодавців зароблені гроші.

Звертаються малозабезпечені, які заслужили своєю працею пільгову пенсію, але їм пенсійний фонд не хоче назначати цю пенсію
Андрій Лаврусь
«Звертаються малозабезпечені, які заслужили своєю працею пільгову пенсію, але їм пенсійний фонд не хоче назначати цю пенсію. В принципі, частково деякі звернення задовольняються. Я разом з юристом допомагаю в юридичних моментах. Складаємо позови до суду, якщо це стосується призначення пільгової пенсії», – розповідає депутат Олександрівської райради Андрій Лаврусь.

Три-чотири відсотки кіровоградців недоїдають – соціолог

За соціологічними дослідженнями, низький дохід називає головною своєю проблемою значна частина кіровоградців. Постійно не вистачає грошей 25% опитаних. Люди зізнаються що їм бракує грошей навіть на одяг, не те, що на побутову техніку.

Існує проблема абсолютної бідності
Едуард Клюєнко
«Існує проблема абсолютної бідності. В Кіровограді десь 3-4% людей скаржаться на те, що вони недоїдають», – констатує соціолог Едуард Клюєнко.

Однак, більшість людей у бідності зберігають здоровий дух. Кіровоградець Анатолій Луценко ні на матеріальну, ні на медичну державну підтримку не сподівається. Оздоровлюється виключно народними засобами, адже традиційні йому не по кишені. Відволіктися ж від фінансових негараздів пенсіонеру допомагають кросворди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG