Доступність посилання

ТОП новини

Бардин: Канада зупинила переговори з Україною з позитивних мотивів


Ігор Бардин, канадський юрист
Ігор Бардин, канадський юрист
Сьогодні в Оттаві розпочинається триденна конференція "Модель України" про сучасні виклики держави і про те, як реалізувати потенціал нового покоління українців. Поруч з канадськими та українськими експертами проблеми верховенства права, освіти, ідентичності та свободи ЗМІ будуть обговорювати учасники парламентської програми обміну – нинішні українські студенти і колишні випускники. Ця програма за підтримки передовсім українців Канади існує з 1990 року. Організатор конференції, директор Канадсько-української парламентської програми, канадський юрист Ігор Бардин розповів Радіо Свобода про свої очікування від зібрання.

– Це п'ята і остання конференція в першому циклі конференцій програми. Найважливіше буде у White paper (рекомендаціях - ред.). Я очікую, що студенти, які сюди приїхали, особливо випускники програми, вони дуже добре усвідомлюють, які є недоліки в Україні і мають напевно цілу низку рекомендацій. Тут завдання підготувати низку рекомендацій, які вони самі зможуть взяти до уваги, наприклад, у справі корупції чи верховенства права, а також переконувати університети, інших учасників громадянського суспільства, щоб вони змінили курс України.

Також на конференції відкриємо цілком нову діяльність програми, а саме перенесемо її на терени України і Європи. Якщо канадський уряд погодиться виділити 4-5 мільйонів на цей проект… Стажування в канадському парламенті залишиться, але відкриється нова діяльність для всіх випускників на теренах України і Європи.

– Ця конференція відбувається у непростий момент у відносинах між Канадою та Україною. Канада цього літа вирішила зупинити переговори з Україною про вільну торгівлю, а посол України в Канаді в інтерв'ю канадській пресі попередив, що Україна може повернути візи для громадян Канади. Чи ця конференція допоможе змінити тональність відносин між офіційним Києвом та Оттавою?

Це спроба канадського уряду все-таки залучити Україну в європейську спільноту і ближче до себе
Ігор Бардин
– По перше, сам посол України буде присутній на конференції і буде мати слово. Крім того, буде колишній посол Канади в Україні Дерек Фрейзер (1998-2001), який відтоді як працював а Україні став одним із найактивніших у справах Україна-Канада і знає позицію Канади (я не знаю, чи він буде готовий говорити, чому це сталося). Ця справа, вірогідно, буде обговорюватися. Я думаю, що це пов'язане і з Юлією Тимошенко, і з входом України в Євросоюз тощо. Це спроба канадського уряду все-таки залучити Україну в європейську спільноту і ближче до себе.

– Тобто Ви вважаєте, що рішення Канади зупинити переговори з Україною пов'язане не стільки з вимогами України переглянути митні тарифи в СОТ, але має і політичну складову, а саме справу Тимошенко?

Канада є та держава, яка може стати найкращим партнером України і вже до певної міри є
Ігор Бардин
– Я певний, що головну роль тут відіграють політичні справи і справа Юлії, і взагалі справа відносин з Європою. Канада є та держава, яка може стати найкращим партнером України і вже до певної міри є. Ми маємо сусіда Америку, Україна має сусіда Росію, маємо подібні справи до полагодження і можемо собі дуже багато допомогти. І я думаю, що Канада це робить з позитивних мотивів, не з негативних.

– За 23 роки у програмі обміну між Україною і Канадою, якою Ви керуєте, взяли участь понад 700 українських студентів. Яку Ви бачите віддачу від цього?

– Деякі з цих випускників дістали поважні позиції в різних міжнародних організаціях, таких як Світовий банк, МВФ, Європейський банк реконструкції і розвитку, судді у Страсбурзі, Гаазі тощо. І вони один одному допомагають. Я заохочую, щоб вони один одному не тільки давали інформацію, а допомагали молодшим випускникам ставати присутніми у тих установах світу, які 20 років тому навіть про Україну не чули. По-друге, я думаю, що вони створюють критичну масу, яка може і політично, і інтелектуально впливати на свої середовища і плекати те, чого вони крихітку набрали в Канаді: як працює громада, як громадянське суспільство може впливати на уряд. Якщо в Канади є закон, який не працює, то самі політики на нього не звертають увагу, на нього звертають увагу в першу чергу ті групи, які працюють заради добробуту суспільства.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG