Доступність посилання

ТОП новини

Через зловживання митників бюджет втрачає понад 50 мільярдів щороку – експерти


(фото: ©Shutterstock)
(фото: ©Shutterstock)
Київ – Зловживання у митній сфері спричиняють втрати держбюджету, які перевищують 50 мільярдів гривень на рік, застерігають міжнародні експерти й українські правоохоронці. За їхніми даними, більш як третина бізнесменів вдавалась до корупційних дій для проходження митниці. Корупція і бюрократія на митниці можуть стати на заваді зоні вільної торгівлі, якщо Україна та ЄС підпишуть угоду про асоціацію. Про це у Києві 17 жовтня говорили члени Європейської бізнес асоціації на зустрічі з міністром доходів України Олександром Клименком.

«Митним затором» називають в Європейській бізнес асоціації черги на контрольно-пропускних пунктах, які створює вервечка вантажівок в очікуванні перевірки товару й оформлення митних документів. Іноді вантажі простоюють на митниці більш як місяць, допоки митники чекають від власників документів, що не мають відношення до задекларованого вантажу. Про це на зустрічі з очільником міністерства доходів України розповів представник німецької фірми пан Ягич.

На митниці у нас вимагали документи про ціни на метал на світових ринках – мовляв, без цього не зможемо з’ясувати, чи ваша фірма не завищує ціну
«Це не телевізори і не комп’ютери – ми торгуємо фурнітурою, приблизно півтори тисячі елементів. І серед них є металеві деталі. На митниці у нас вимагали документи про ціни на метал на світових ринках – мовляв, без цього не зможемо з’ясувати, чи ваша фірма не завищує ціну. Ми надали ці дані, а митники почали просити інші, і так далі. Питання досі не розв’язане, вантаж застряг на кордоні, а бізнес потерпає», – розповів бізнесмен.

Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко обіцяє, що новий Митний кодекс, ухвалений рік тому, значно зменшить корупцію і бюрократію на митниці. Так, документ передбачає мінімізувати втручання митника і податківця у процес оформлення і перевірки вантажів завдяки впровадженню електронної форми подачі й оформлення документів. Також міністерство переходить на сучасні технології перевірки вантажів на митниці тощо, зазначив Клименко.

Тим не менше, додав міністр, уряд продовжує роботу над запровадженням ефективнішої системи адміністрування податків та інших надходжень до держбюджету.

Ми прагнемо спростити митні процедури, скоротити час перебування вантажу на кордоні
Олександр Клименко
«Експертиза Всесвітньої митної організації довела, що наш кодекс, стратегія розвитку митної служби відповідають тим викликам, які стоять перед нами й потребують вирішення. Ми хочемо, як це прийнято в Європі, скоротити час перетину кордону для вантажів, час огляду вантажів. Ми прагнемо спростити митні процедури, скоротити час перебування вантажу на кордоні. Для цього продовжуємо доробляти відповідну законодавчу базу», – додав Клименко.

СБУ і Forbes: корупція на митниці процвітає

Наразі, згідно з інформацією СБУ й органів прокуратури, митниця залишається однією з найбільш корумпованих інституцій. А опитування, які провели експерти компанії InMind, засвідчили, що лише один з п’яти бізнесменів, пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю, принципово не дає хабарів митникам «для вирішення проблем».

Журнал Forbes вибрав кримінальні справи з найбільшими сумами хабарів на митницях, які були передані до суду в останні два роки. Так, начальник Чопської митниці був затриманий за хабар розміром майже 18 тисяч доларів США (за вирішення питань з оформленням вантажу), понад 11 тисяч доларів сподівався отримати перший заступник Київської обласної митниці за незаконну допомогу в оформленні вантажу.

Держбюджет України минулого року недоотримав майже півмільйона гривень через корупцію на Черкаській митниці, і понад 80 тисяч – із вини працівника Яготинської митниці. А інспектори митного посту «Одеса – вантажний» отримали три тисячі доларів США за те, що без зайвих питань оформили десяток контейнерів із листовою сталлю.

Як зазначали члени Європейської бізнес асоціації, подібних прикладів можна навести чимало. За даними європейських експертів (компанія InMind), корупційна складова митних процедур збільшує ціни на імпортні товари, з одного боку, а з іншого – держбюджет України, за різними даними, втрачає від 50 до 100 мільярдів гривень на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG