Доступність посилання

ТОП новини

Українцям варто прислухатися до посла Росії Зурабова


Президент України Віктор Янукович і посол Росії Михайло Зурабов
Президент України Віктор Янукович і посол Росії Михайло Зурабов
(Рубрика «Точка зору»)

Російський посол в Україні Михайло Зурабов каже, що в його країни «є ресурс поетапного переходу на новий технологічний уклад – модернізацію не тільки інфраструктури, але й підприємств. А слідом за модернізацією неминуче буде проходити імпортозаміщення». Простіше кажучи – ті компоненти, які вироблялися в Україні, будуть проводитися в Росії і це – невідворотний процес.

Аналіз дипломата, який ще недавно працював у російському уряді, цілком професійний. Якщо в країни є ресурси для модернізації економіки і підприємств, чому б їй не налагодити виробництво того, що зараз доводиться закуповувати за кордоном. Але це – і є правда про російські наміри, яка не має нічого спільного з погрозами Кремля щодо Митного союзу.

Росія збирається відмовлятися від закупівель української продукції не як покарання, а у зв’язку з бажанням модернізувати свою промисловість – але підводить під економічний інтерес політичну базу. Що було б, якби українська влада побоялися цих загроз і приєдналася б до Митного союзу? А нічого! Непотрібна росіянам продукція потрапила б у численні обмеження і вилучення, якими славиться цей інтеграційний симулякр.

Тому потрібно не боятися погроз, а прислухатися до прогнозів. І думати про перепрофілювання підприємств, орієнтованих нині на російський ринок – щоб заздалегідь знайти джерела збуту існуючої продукції або виробництва нової. Було б прикро, якби орієнтовані на Росію заводи опинилися б просто загублені після того, як їх продукція виявиться не потрібна покупцям. Зрештою, ми не можемо сказати, що нас не попереджали. Попереджали – і вчасно: варто просто прислухатися до Михайла Зурабова і почати сприймати російський ринок як зону підвищеного ризику.

Віталій Портниковжурналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG