Доступність посилання

ТОП новини

Чи надовго відновився український експорт до Росії?


Київ – З понеділка Росспоживнагляд має розпочати перевірку деяких українських підприємств, які експортують продукти харчування до Росії. Але і влада, і опозиція в Україні впевнені, що перешкоди для українських експортерів на російському кордоні, які мали місце у серпні, навряд чи повторяться. І сприятиме цьому, на їхню думку, можливе підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Росспоживнагляд перевірить виробництво компанії «Рошен» в Україні та дві лабораторії, які контролюють якість українського продовольства, заявив керівник цього російського відомства Володимир Онищенко. За його словами, у понеділок перевірять ще й сирзавод у місті Дубно. Три інші українські сирзаводи, що працюють на експорт, росіяни перевірили днями, і дозволити їм продавати свою продукцію до Російської Федерації.

Російський уряд у лютому заборонив ввезення українського сиру, а в липні – шоколаду торгової марки «Рошен», в якому, за словами Онищенка, нібито виявили бензапірен. Пізніше російський посадовець назвав зовсім інші підстави цієї заборони: неправдиву інформацію, яка нібито була на упаковках солодощів. Тотальна перевірка українських товарів на російському кордоні призупинила експорт до Росії більшості товарів у серпні та вересні.

Перешкоди для українського експорту до Росії навряд чи повторяться, бо це не вигідно передовсім Російській Федерації, зауважив у коментарі Радіо свобода депутат-регіонал Іван Попеску.

За один день країна не замінить українські труби, продукти харчування, кондитерські вироби. Коли зрозуміють, що угода про асоціацію України з ЄС є невідворотною, то ситуація розрядиться
Іван Попеску
«У будь-якому разі є критичний імпорт, без якого російські економіка та бюджет обійтися не можуть. За один день країна не замінить українські труби, продукти харчування, кондитерські вироби. Коли зрозуміють, що угода про асоціацію України з ЄС є невідворотною, то ситуація розрядиться і відбудеться відновлення всіх торговельних зв’язків, переможе здоровий прагматизм», – очікує Іван Попеску.

ЄС може стати «адвокатом» України в торгівлі з Росією – Ар’єв

Про те, що Асоціація з ЄС стане на заваді торговельним війнам з Росією, говорить і депутат від «Батьківщини», член комітету із закордонних справ Володимир Ар’єв.

В Євросоюзі розуміють, що Україна та інші пострадянські країни зазнають різних перешкод з боку Росії за надуманих підстав
Володимир Ар’єв
«Все залежить від того, який шлях обере Україна, – каже Ар’єв. – Чи це буде асоціація з ЄС, чи відмова від неї, як подарунок колишньому партнеру, Москві. Другий варіант – це не обов’язково приєднання до Митного Союзу, це скоріше збереження статус-кво – на певний час. Якщо ж фобії влади виявляться слабшими за інстинкт самозбереження, і ми підпишемо угоду, то можемо сподіватися на підтримку нашого експорту з боку ЄС. В Євросоюзі розуміють, що Україна та інші пострадянські країни зазнають різних перешкод з боку Росії за надуманих підстав».

На думку Ар’єва, у Кремлі розуміють, що Російська федерація не витримає торговельного протистояння з усім Євросоюзом, а відтак, навіть якщо в України і виникнуть нові проблеми з експортом, то триватимуть вони недовго.

Минулого тижня після зустрічі українських та російських урядовців у Калузі щодо подолання проблем у взаємній торгівлі, російський прем’єр Дмитро Медведєв заявив, що угода про асоціацію України з ЄС не стане фатальною, хоча й створить певні труднощі для взаємної торгівлі. Втім, припускає Медведєв, сторони зможуть їх подолати.

Таке пом’якшення російської риторики щодо взаємної торгівлі та впливу на неї євроінтеграції України Радіо Свобода пояснив експерт з українсько-російських взаємин Володимир Нагірний.

Показового торговельного протистояння чекати не варто, навіть у разі підписання угоди про Асоціацію з ЄС
Володимир Нагірний
«Російська сторона у Калузі дала зрозуміти, що готова нормалізувати стосунки. Це суто російська ініціатива, бо Україна весь час була налаштована на діалог. Великою мірою, це робиться щоб показати європейським партнерам Росії, що з Україною стосунки є нормальними. Показового торговельного протистояння чекати не варто, навіть у разі підписання угоди про Асоціацію з ЄС, – прогнозує експерт. – Великою мірою зміна тактики Росії щодо України викликана тим, що вона потребує зміни ставлення до себе на міжнародній арені, а крім того, у Кремлі припускають, що угода України з Євросоюзом стала менш імовірною, ніж була донедавна», – зазначає Нагірний.

Показовим, на думку Володимира Нагірного є те, що, що заяви про нормалізацію стосунків з Україною робить російський прем’єр, а не президент Володимир Путін. Отже, він залишає за собою можливість у будь-який момент висловити зовсім іншу думку на стосунки з Україною.

Фахівці наголошують, що торговельні перешкоди для українського експорту були радше показовими: тривали недовго, стосувалися не всіх виробників, і обсяг річного експорту до Росії знизили незначно. На їхню думку, значне падіння імпорту з України може серйозно нашкодити російській економіці. Коли цьогорічне торговельне протистояння сягнуло піку, Радіо Свобода з’ясувало, що українські виробники найнеобхідніших для Росії товарів, серед них машинобудівні підприємства, такі, як харківський «Турбоатом», продовжували продавати свою продукцію східному сусідові без перешкод.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG