Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані знову вимагали націоналізувати золоту копальню


Під час протесту, 23 жовтня 2013 року
Під час протесту, 23 жовтня 2013 року
Не менш як 800 людей знову вийшли сьогодні на демонстрацію на півночі Киргизстану, вимагаючи повної націоналізації нині канадсько-киргизького золотовидобувного підприємства «Кумтор».

Демонстранти, які зібралися перед будівлею Джеті-Огюзської районної адміністрації в райцентрі Кизил-Суу, також вимагали звільнити десятьох людей, які перебувають під вартою з початку місяця після схожого протесту в іншому місці тієї ж Іссик-Кульської області, який закінчився сутичками з поліцією.

Ці десятеро, затримані після протестів в обласному центрі Караколі, в перебігу яких демонстранти брали заручником голову обласної адміністрації, звинувачені у взятті заручників, хуліганстві, нападах і погрозах смертю.

Через протести парламент Киргизстану почав розглядати можливість переукласти на вигідніших для країни умовах угоду з нинішнім оператором «Кумтору», найбільшої золотої копальні країни, канадською компанією Centerra Gold. Нині Киргизстан має у спільному підприємстві 33 відсотки акцій.

Минулого місяця парламент уже схвалив меморандум про створення на «Кумторі» спільного підприємства між урядом і компанією з Канади, в якому сторони мали б по 50 відсотків, але демонстранти не згодні з цим і вимагають повернути «Кумтор» у повну державну власність.

Ці вимоги лунають у Киргизстані вже давно і не раз призводили до сутичок демонстрантів із правоохоронцями, а також до засудження і позбавлення мандатів трьох опозиційних парламентарів.
XS
SM
MD
LG