Доступність посилання

ТОП новини

У Росії з затриманих ґрінпісівців зняли звинувачення в піратстві


Судно «Ґрінпісу» «Арктик Санрайз», архівне фото
Судно «Ґрінпісу» «Арктик Санрайз», архівне фото
Слідчий комітет Росії повідомив сьогодні, що органи попереднього слідства у справі затриманих активістів екологічної організації «Ґрінпіс» вирішили перекваліфікувати їхній злочин із піратства на хуліганство, скоєне за попередньою змовою, у складі організованої групи чи пов’язане зі спротивом представникові влади.

Нині розпочата процедура перевисунення всім затриманим нових звинувачень, мовиться в повідомленні.

При цьому Слідчий комітет нагадав, що органи слідства і далі не виключають можливості висунути низці затриманих також інші звинувачення у скоєнні тяжких злочинів, зокрема, у застосуванні насильства до представника влади.

Нове звинувачення, відповідно до Кримінального кодексу Росії, передбачає в разі визнання вини покарання у вигляді штрафу від 500 тисяч до 1 мільйона рублів (від майже 130 тисяч до майже 260 тисяч гривень) або в розмірі зарплатні чи іншого доходу засудженого за термін від 3 до 4 років, або ж примусових робіт на термін до 5 років, або ж позбавлення волі на термін до 7 років. Попереднє звинувачення, в піратстві, скоєному організованою групою, могло тягнути від 10 до 15 років позбавлення волі.

Сьогодні ж Росія заявила, що не приймає процедури арбітражу у справі про затримане судно «Ґрінпісу» і не має наміру брати участі у слуханнях у Міжнародному трибуналі з морського права, до якого звернулися зі скаргою Нідерланди, під прапором яких ходить судно «Арктик Санрайз». Нідерланди вважають, що це затримання незаконне і що Росія тим самим порушила Конвенцію ООН про морське право.

30 затриманих – активісти «Ґрінпісу», члени команди їхнього судна «Арктик Санрайз», а також двоє журналістів, фотограф і відеооператор, громадяни 18 країн – перебувають у Росії під досудовим арештом на термін у два місяці. Спершу їм висували звинувачення в піратстві.

Судно з міжнародною групою активістів-екологів затримали російські прикордонники після того, як понад місяць тому ґрінпісівці намагалися влаштувати акцію протесту на російській нафтовій платформі в Печорському морі на півночі європейської частини Росії проти видобування нафти на арктичному шельфі.
XS
SM
MD
LG