Доступність посилання

ТОП новини

Ми не бачимо причин для позбавлення Тимошенко права участі у виборах – представник Держдепартаменту США


Ми не бачимо причин для позбавлення Тимошенко права участі у виборах – Мелія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Ми не бачимо причин для позбавлення Тимошенко права участі у виборах – Мелія

Київ – В Україні із візитом перебуває заступник керівника Бюро демократії і прав людини Державного департаменту США Томас Мелія. Представник Держдепартаменту приїхав до України для участі в 5-му засіданні робочої групи з політичного діалогу та верховенства права українсько-американської Комісії стратегічного партнерства. Ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу та закону про безоплатну правову допомогу він відзначає серед позитивних досягнень України в царині захисту прав людини. Але водночас наголошує, що від української влади потрібно вимагати серйозного розслідування кібератак на електронну пошту журналістів, що є кримінальним злочином. Радіо Свобода разом із кількома іншими українськими ЗМІ мало змогу поспілкуватися з Томасом Мелією.

– Пане Мелія, наскільки обговорювані на сьогодні варіанти звільнення Юлії Тимошенко відповідають демократичним стандартам? Як загалом Ви бачите вирішення цієї проблеми?

– Позиція США полягає в тому, що ми підтримуємо досягнення Україною згоди з ЄС щодо підписання угоди про асоціацію, тому що ми вважаємо, що це буде добре для України, добре для Європи й для всього регіону. Ми сподіваємося, що Україна та ЄС знайдуть спосіб вирішення цієї проблеми до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. ЄС створив спеціальну дипломатичну місію, очолювану президентами Коксом та Квасневським, яка намагається вирішити проблему Тимошенко. Ми підтримуємо цю місію, і ми пристанемо на те рішення, якого вона досягне. Я знаю, що вони збираються повернутися сюди наступного тижня. Вони тут бувають мало не щотижня. І ми сподіваємося, що вирішення буде знайдене вчасно, а не пізно.

Ми б хотіли, щоб пані Тимошенко звільнили для медичного лікування в той спосіб, який буде прийнятий для українських політичних сил. Ми завжди казали, що вважаємо це політично вмотивованим переслідуванням і що вона не повинна бути у в’язниці.

– На Вашу думку, чи існуватимуть підстави для позбавлення Юлії Тимошенко права на участь у президентських виборах 2015 року в разі, якщо її звільнять для лікування чи часткового помилують?

Cуд над Тимошенко та її ув’язнення – це вибіркове правосуддя. Вона повинна бути звільнена
– Ми казали, що суд над Юлією Тимошенко та її ув’язнення – це вибіркове правосуддя і що вона повинна бути звільнена. Ми не бачимо причин, чому її політичні права мали б бути в будь-який спосіб обмежені. Не повинно було б бути ніяких перешкод для того, щоб вона була чи то виборцем, чи то кандидатом на будь-яких майбутніх виборах в Україні.

– Раніше Ви говорили про те, що підтримка України для США не є проявом змагання з Росією. Але чи не свідчить тиск, до якого вдалася Росія, щоб відмовити Україну від євроінтеграції, про те, що боротьба за вплив таки ведеться?

– Ми не ведемо змагання з Росією за Україну. Ми вважаємо, що Україна сама повинна визначатися, як розвивати відносини й партнерство зі своїми судами. Хотілося б, щоб вона мала позитивні відносини з усіма сусідами, включно з Росією. Ми, Сполучені Штати, самі хотіли б мати позитивні, конструктивні відносини з Російською Федерацією. Бажаємо того самого й іншим країнам. Ми вважаємо, що ті тісніші відносини з Євросоюзом, до яких прагне Україна, інші країни, які не є членами ЄС, повинні поважати так само, як поважаємо їх ми.

– Чи існують конкретні можливості й інструменти сприяння українським виробникам у переорієнтуванні на – альтернативні російським – ринки, які б могли застосувати США?

Після підписання угоди про асоціацію та про вільну торгівлю з ЄС товарообіг між Україною та ЄС і США зросте сам собою
– Ми розраховуємо на те, що після підписання угоди про асоціацію та угоди про вільну торгівлю з ЄС товарообіг між Україною та ЄС і США зросте сам собою. Це не має виглядати як контрзахід проти торговельних бар’єрів, які може встановити Росія. Це просто неминучий наслідок глибшої інтеграції України в світову економічну систему. Українські виробники самі мають вирішувати, куди їм експортувати свою продукцію, де більш привабливі та стабільні ринки.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG