Доступність посилання

ТОП новини

На саміті ЄС висловили сподівання на асоціацію з Україною


Герман Ван Ромпей, архівне фото
Герман Ван Ромпей, архівне фото
Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей висловив сьогодні сподівання, що на Вільнюському саміті програми ЄС «Східне партнерство», що відбудеться через п’ять тижнів, будуть зроблені «важливі, навіть історичні кроки» у відносинах із Україною.

Але, виступаючи на саміті Європейського союзу, що відбувається у Брюсселі, він наголосив, що це буде можливо за умови «цілеспрямованих дій і відчутного поступу» з боку України.

«Угода про асоціацію стане випробуванням для всього «Східного партнерства», і керівництво України знає, що має зробити», – сказав він.

За словами чільного посадовця Євросоюзу, ЄС, зі свого боку, готовий до Вільнюського саміту і також готовий парафувати схожі угоди про асоціацію з Молдовою і Грузією з тим, щоб ці угоди можна було підписати восени наступного року.

На саміті учасників програми ЄС «Східне партнерство» у столиці Литви Вільнюсі наприкінці наступного місяця Україна сподівається підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Водночас ЄС має для цього до України певні вимоги, зокрема, щодо виборчої реформи і реформи судочинства. За одну з фактичних передумов підписання з Україною угоди про асоціацію в ЄС також вважають звільнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко чи принаймні дозвіл їй на виїзд за кордон для лікування.
XS
SM
MD
LG