Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова Меджлісу Рефат Чубаров обіцяє проводити нову та активну політику


Сімферополь – Новим головою Меджлісу кримськотатарського народу став Рефат Чубаров. На Курултаї (загальнонаціональному з'їзді) кримських татар за нього проголосували 126 делегатів, за його опонента Ремзі Ільясова – 114. Багатолітній лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв від балотування відмовився, але заявив, що наглядатиме і допомагатиме новому голові. Рефат Чубаров після обрання пообіцяв нову активну політику, спрямовану на відновлення діалогу з владою та єдності в кримськотатарській спільноті.

Новий Курултай, новий Меджліс, новий лідер кримських татар. Саме те, хто стане новим головою Меджлісу, другим після Мустафи Джемілєва, який понад 22 роки очолював цей представницький орган кримськотатарського народу, було головною інтригою 6-го Курултаю кримських татар, що в суботу і неділю проходив у Сімферополі.
голосування на виборах голови Меджлісу кримськотатарського народу
голосування на виборах голови Меджлісу кримськотатарського народу
​Слід сказати, що через позицію Мустафи Джемілєва, який не лише сам не захотів балотуватися, але й відмовився підтримувати жодного з кандидатів, ця інтрига трималася до кінця. Вона посилилася ще й тим, що Рефат Чубаров перед голосування прямо сказав, що не запропонує Ремзі Ільясову посаду першого заступника, хоча саме у такому тандемі їх бачив раніше Джемілєв.
Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв закликає до єдності

Повідомлення рахункової комісії делегати зустріли оплесками, а Мустафа Джемілєв сказав, що задоволений обранням його наступником Рефата Чубарова. Водночас, уточнив – так само був би задоволений, якби головою Меджлісу обрали б Ремзі Ільясова. Останній привітав суперника з перемогою і потиснув йому руку прямо на сцені Кримськотатарського театру, де був встановлений стіл президії.
Ремзі Ільясов
Ремзі Ільясов
Мустафа Джемілєв заявив Радіо Свобода, що попередив обох кандидатів: якщо вони інтригуватимуть один проти одного, то від скличе Курултай

Зробіть все можливе для єдності, я вам в цьому допомагатиму, щоб у вас все йшло нормально
Мустафа Джемілєв
«Якщо, сказав я, збереться Курултай і вам висловлять недовіру, а я вимушений буду повернутися, то це означатиме вашу політичну смерть. Тому зробіть все можливе для єдності, я вам в цьому допомагатиму, щоб у вас все йшло нормально», – сказав Мустафа Джемілєв.

Київська правозахисниця та експерт-конфліктолог Наталія Беліцер називає обрання Чубарова «важким але мудрим рішенням» делегатів Курултаю перед тими викликами, які зараз стоять перед кримськими татарами.
Наталія Бєліцер, правозахисниця
Наталія Бєліцер, правозахисниця


Нова ситуація потребує більшої гнучкості, більшого занурення в контекст не тільки в Криму та в Україні, а ще й у міжнародний
Наталія Бєліцер
«Нова ситуація потребує більшої гнучкості, більшого занурення в контекст не тільки в Криму та в Україні, а ще й у міжнародний. Тут я дуже високо оцінюю досвід саме Рефата Чубарова. Але, водночас, висловлюю велику надію, що команда і прихильники іншого кандидата будуть на висоті і зможуть продемонструвати ту саму єдність, так необхідну кримськотатарському народові зараз», – зазначила Наталія Бєліцер.

Рефат Чубаров хоче системного діалогу з владою

Про необхідність єдності всередині кримськотатарського народу і діалогу з владою говорив і новообраний голова Меджлісу Рефат Чубаров.
Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Треба налагоджувати системну спільну роботу з центральною і кримською владою на тих принципах, які б привели нас до відновлення справедливості, до відновлення прав кримських татар
Рефат Чубаров
«Треба налагоджувати системну спільну роботу з центральною і кримською владою на тих принципах, які б привели нас до відновлення справедливості, до відновлення прав кримських татар і розвитку Криму та загалом України. Друге, треба завершити роботу з підготовки і проведення Міжнародного форуму з кримськотатарських проблем. Ми майже біля мети. Потрібна лише чітка позиція України. Ми пояснюватимемо українському керівництву, шукатимемо аргументи, які б дозволили його проведення у першій половині наступного року. І третє, це зміцнення кримськотатарської спільноти з усіх аспектів – гуманітарних, духовних і взаємозв'язків з різними громадськими організаціями і течіями в кримськотатарському середовищі», – заявив Рефат Чубаров.

Присутні журналісти звернули увагу, що Курултай привітали голова Верховної Ради України регіонал Володимир Рибак та його заступник свободівець Руслан Кошулинський, міністри культури і соціальної політики України, лідери опозиційних партій «Батьківщина» та УДАР. Водночас, не було ніяких привітань від кримської влади. Ще одна нова обставина – на Курултай запросили лідерів антимеджлісівських організацій кримських татар, в тому числі – «Міллі Фірка». І їхні представники на запрошення відгукнулися.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG