Доступність посилання

ТОП новини

Акція непокори школярів в Ужгороді могла бути спланованою


На акцію протесту в Ужгороді зібралися школярі та їхні батьки
На акцію протесту в Ужгороді зібралися школярі та їхні батьки
Ужгород – Міліція «шиє» кримінальну справу ужгородським школярам за участь в акції протесту – така скандальна звістка облетіла у середу українські засоби масової інформації. Насправді ж міський голова звернувся зі скаргою до міліції, що група осіб перешкоджала доступу до адміністративної будівлі Ужгорода, а також закидала будівлю мерії сміттям та продуктами харчування. У понеділок в обласному центрі Закарпаття близько 300 школярів та їхніх батьків вийшли на акцію протесту проти перенесення осінніх канікул. Мирне зібрання школярів переросло в акцію непокори, перекривання автодоріг, псування машин та ламання пандусів. Наразі вже з’ясовується, що акція протесту могли бути не намаганням захистити свої права, а спланованим сценарієм.

За різними даними, від 300 до 800 школярів вийшли на площу Театральну в Ужгороді цього понеділка. Діти зібралися для того, щоб протестувати проти приєднання осінніх канікул до зимових. Відповідне розпорядження з рекомендаціями органам місцевого самоврядування розглянути доцільність такого перенесення підписав керівник Закарпаття минулого тижня.

Основне обурення викликало те, що про розпорядження повідомили буквально в останній день перед канікулами. Хоча повинні були, згідно з нормативними документами, щонайменше за 10 днів, переконує батько 11-річного школяра Василь Лакатош.

«Якщо б це рішення було прийняте завчасно, було повідомлено і батькам, і дітям, що таке буде, то проблем би не виникало», – каже він.
Фасад будівлі Ужгородської міськради закидали яйцями
Фасад будівлі Ужгородської міськради закидали яйцями

Причин для перенесення канікул було чимало

Причин для перенесення канікул, кажуть в обласній адміністрації, кілька, і всі вони пов’язані зі специфікою регіону. Перше й основне – економія енергоресурсів, адже, за приблизними підрахунками, тиждень зимових канікул дає економію бюджету Закарпаття у межах десятка мільйонів гривень. Інша причина – краще вчитися зараз, коли тепло, ніж потім, коли гуляють грип та вірусні захворювання. Школи доводиться примусово закривати. А потім дітям – надолужувати знання. Крім того, чиновники нагадують, що в області міцні традиції зимового відпочинку, тому чимало родин воліють відпочивати взимку, особливо з огляду на міцні релігійні традиції в регіоні та святкування різдва за двома обрядами.

Мер Ужгорода Віктор Погорєлов каже, що, зважаючи на всі ці ж обставини, також ухвалив рішення про перенесення канікул. Щодо написання заяви до міліції, то він пояснив, що вона ніяк не спрямована проти школярів.

У нас була пошкоджена будівля – пляшками, камінням, яйцями. Серед дітей були дорослі люди
Віктор Погорєлов
«У нас була пошкоджена будівля – пляшками, камінням, яйцями. Хто це зробив, я не знаю, але серед дітей були дорослі люди. Це хуліганські дії. Чому я повинен вибачати такі хуліганські дії? Нехай виявляє міліція, нехай найдуть тих, хто справді вчинив це. І причому тут діти? Ми все бачили, призивали дорослі хлопці до непокори – а кого? Дітей!» – зазначив мер Ужгорода.

Він також нагадав, що практику перенесення шкільних канікул в Ужгороді застосовують не вперше, востаннє таке було в 2011 році.

Наразі троє батьків ужгородських школярів написали спільну заяву до прокуратури з проханням перевірити законність ухвалення рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради «Про перенесення канікул».
Дитина постраждала під час акції
Дитина постраждала під час акції

Акції протесту були спланованими акціями?

А тим часом на закарпатських сайтах та в соціальних мережах ширяться розмови про те, що акції протесту були не настільки спробами захистити права учнів, як заздалегідь спланованими акціями. Так, і самі школярі, і їхні батьки-учасники акцій зізнаються, що більшість із них отримали смс із запрошенням прийти на акцію протесту. Ці повідомлення були розіслані через сайт компанії-оператора мобільного зв’язку, тобто, не можна було визначити організатора розсилки. Відтак повідомлення розіслали в соціальних мережах.

Закарпатські ЗМІ пишуть, що ця акція могла бути спланована опозиційними силами напередодні візиту до Закарпаття президента України, який мав прилетіти 30 жовтня. Опозиціонери ж кажуть, що зовсім не причетні до організації шкільного мітингу.

Тим часом підтверджує думку про спланованість акції мама однієї школярки-учасниці акції. «Я звичайно проти того, що відмінили канікули, але вважаю, що не потрібно було тягнути дітей на мітинг з тієї простої причини, що з дітьми могло трапитися все що завгодно, – каже вона. – Організатори не справилися з поставленими завданнями, і діти бездоглядні до ночі ходили містом».

У середу відбулося засідання виконкому Ужгородської міської ради, під час якого визначили, що термін зимових канікул в обласному центрі Закарпаття триватиме з 21 грудня до 12 січня. Осінні канікули таки приєднані до зимових.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG