Доступність посилання

ТОП новини

Янукович принизив Львівщину призначенням головою ОДА Сала?


Олег Сало
Олег Сало
Львів – Згідно з указом президента України головою Львівської ОДА призначено правоохоронця Олега Сала. Тим часом уже попередній очільник області, колишній прокурор Віктор Шемчук, який керував областю вісім місяців, став радником Віктора Януковича.

Це вже стало традицією змінювати голову Львівської ОДА. Олег Сало став п’ятим керівником області за президентства Віктора Януковича. У Львові вже давно жартують, якщо голова ОДА починає виправдовуватись, що його ніхто не планує звільняти, що працюватиме довго, то невдовзі варто очікувати нового керівника.

Так воно і сталось. Вісім місяців очолював область прокурор Віктор Шемчук, якого замінили міліціонером Олегом Салом. 45-річний генерал добре знаний у Львові.

Уродженець Львівщини Олег Сало від 1995 року працював інспектором МРЕВ УДАІ у Львівській області, тоді ж обійняв посаду начальника районного реєстраційно-екзаменаційного відділення ДАІ Жовківського району. Звідти почався його стрімкий кар’єрний ріст у правоохоронних органах. У 1998 році Олег Сало керував обласним МРЕВ, вже у 2000 році став начальником ДАІ у Львівській області, а через три роки у віці 35 років став начальником УМВС в області і отримав генеральські погони.

Підприємці пам’ятають Сала

У 2005 році тодішній міністр Юрій Луценко звільнив Олега Сала з посади. У Львові генерала досі називають одіозною фігурою, пов’язаною у минулі роки з СДПУ(о) Віктора Медведчука. І саме Медведчуку аналітики приписують кар’єрний зріст Олега Сала.

У 2003-2004 роках львівські підприємці масово протестували проти утисків податкової, митниці і правоохоронних органів. А ці структури очолювали друзі-есдеки: рідний брат голови президентської адміністрації Сергій Медведчук (якого на початку 2004 року змінив есдек Мирослав Хом’як),Тарас Козак і Олег Сало. Їх усіх львівські підприємці звинувачували у тиску на бізнес з політичних мотивів.

У 2003 році Комітет Верховної ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією просив тодішнього прем’єра Віктора Януковича звільнити Олега Сала з посади начальника УМВС у Львівській області через зловживання посадовим становищем.

У лютому 2005 року Генпрокуратура порушила проти Олега Сала дві кримінальні справи за фактами порушення виборчого права та зловживання владою і службовим становищем. Після цього його оголосили у міжнародний розшук. Згодом київський суд припинив кримінальне переслідування генерала «у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину». А вже навесні 2010-го Олег Сало очолив ГУ МВС у Рівненській області, в 2012-му призначений начальником міліції Івано-Франківщини.

За словами підприємця Ярослава Рущишина, який був активним учасником акцій протесту, саме есдеки цинічно у 2003–2004 роках захопили бізнес на Львівщині, контролювали ввезення контрабанди.

В адміністрації президента кадровий голод?

Повернення Олега Сала в область, каже бізнесмен, свідчить про «або ж кадровий голод в адміністрації президента, або ж зумисно призначили на посаду голови ОДА одіозну особу, щоб зухвало і демонстративно принизити цей регіон».

Для парламентаря від партії «Батьківщина» Степана Кубіва призначення Олега Сала на посаду голови Львівської ОДА було повною несподіванкою. Оскільки надто одіозна особа, каже він, а тому вважає, що це «наруга над областю». Політик наголосив, що зміна керівника області щороку лише шкодить економічному розвитку регіону, збурює ситуацію.

Якими будуть відносини між обласною радою і адміністрацією тепер? Радше нейтральними, прогнозують експерти, представницький орган влади очолює свободівець Петро Колодій, заступником є колишній начальним УМВС у Львівській області, приятель Юрія Луценка Василь Пісний.

Голова Львівського обласного осередку «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська припустила в коментарі Радіо Свобода, що перед президентськими виборами на Львівщині відбудеться чергова зміна очільника області. Натомість місією правоохоронця Олега Сала, каже експерт, буде прискіпливий контроль економіки, фінансових потоків.

Постійна зміна керівників області – демонстрація неповаги до мешканців Львівської області
Оксана Дащаківська
«Олег Сало є дуже дражливою фігурою для Львівщини. Постійна зміна керівників області – демонстрація неповаги до мешканців Львівської області», – наголошує експерт.

Те, що в Україні представників силових структур призначають головами обласних адміністрацій, каже Оксана Дащаківська, свідчить про те, що в державі посилюється централізація влади і країна перетворюється на міліцейську.

Тим часом у коридорах Львівської ОДА обговорюють чергові кадрові зміни і вже при зачитуванні Указу президента про призначення Олега Сала кілька людей із залу вигукнули «Ганьба»», Сала – на нари». Відтак нелегко буде генералові втриматись у кріслі очільника Львівщини.


Луценко назвав призначення нового керівника Львівщини знаком про президентські вибори

Опозиційний діяч, колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко назвав сьогодні призначення нового голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Сала «знаковою подією».

Як написав він у своєму фейсбуці, це рішення президента Віктора Януковича – «сигнал… про те, як він планує проводити президентські вибори».

«Їм знову знадобилася «сильна рука, яка не дає слабинки» (за словами Ганни Герман). Сало є спеціалістом із підкидання вибухівки в опозиційну газету, з міліцейського «бєзпрєдєлу», з фальшування результатів виборів. На таку роботу завжди беруть поліцая-зрадника, мерзотника без поняття честі», – написав Луценко.

«Нечисть повертається. Саме вчасно – в ніч на Геловін», – додав він, згадуючи про англоамериканську традицію передвечора Дня всіх святих 31 жовтня, коли, як вважають, духи мертвих можуть повертатися на Землю.

Народний депутат-регіонал, позаштатний радник президента Ганна Герман називала призначення Олега Сала на чоло Львівщини «одним із найбільш вдалих кадрових рішень», які можна було зробити щодо області. «У Львові потрібна тверда рука. Львівщиною має керувати людина, яка знає і любить регіон, працює чітко, не даючи слабинки», – заявила вона, як її цитує прес-служба Партії регіонів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG