Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську проголошення ЗУНР відзначили вічем


Ходою вулицями Івано-Франківська до будинку правосуддя розпочалося сьогодні відзначення 95-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки.

Саме в цьому приміщенні по вулиці Грюнвальдській у 1919 році працював уряд ЗУНР. Тут є пам’ятник діячам ЗУНР, до підніжжя якого поклали вінки.

А сьогодні тут відкрили й освятили меморіальну дошку з написом: «У цьому будинку з 1 січня по 25 травня 1919 року розміщувався державний секретаріат уряду ЗУНР. Тут працювали державні секретарі Сидір Голубович (голова), Дмитро Вітовський, Лонгин Цегельський, Іван Макух, Агенор Артемович, Іван Мирон, Іван Мартинець, Осип Бурачинський, Маркіян Козаневич, Михайло Лозинський, Віктор Курманович».

Відбулося віче за участю ветеранів національно-визвольних змагань, представників обласної і міської влади, політичних партій, громадських організацій.

За словами народного депутата від ВО «Свобода» Олександра Сича, в європейську спільноту Україні потрібно прийти українською національною державою: «З українською мовою, а не російською, з українською культурою, а не з російською у трактуванні донецьких, з українською історією, а не історією російсько-совецькою у трактуванні цих подій». І «в цій історії слід відобразити такі перші державницькі кроки, як Українська Народна Республіка, Західно-Українська Народна Республіка, держава, відновлена 30 серпня 1941 року, Карпатська Україна, змагання ОУН-УПА за Українську державу», – наголосив народний депутат.

Голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдан Борович каже, що це свято недостатньо популяризується, особливо серед молоді.
XS
SM
MD
LG