Доступність посилання

ТОП новини

Янукович погодився затягнути паски заради кредиту МВФ – ЗМІ


Президент України Віктор Янукович
Президент України Віктор Янукович
Президент України Віктор Янукович для стабілізації державних фінансів погодився на непопулярні заходи. Про це з посиланням на свої джерела пише «Дзеркало тижня. Україна».

За даними видання, виконати вимоги МВФ керівництво держави вирішило на нараді, в якій також взяли участь прем’єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов.

Глава держави погодився на значне (до 60%) підвищення тарифів на газ для населення. Стосуватиметься воно тих споживачів, які споживають понад 3,5 тисячі кубометрів газу на рік.

В уряді розроблена програма зі стабілізації бюджету, в рамках якої передбачені одразу кілька складових. Першим пунктом є жорстка ревізія податкових пільг для бізнесу, а також закриття офшорних лазівок для великого бізнесу за рахунок запровадження закону про трансферне ціноутворення.

Передбачається також ревізія соціальних пільг, яка потенційно може принести десятки мільярдів гривень для економії держбюджету, але до останнього часу відкладалася через очевидну загрозу для електоральних рейтингів.

Серед запланованих заходів стабілізації держфінансів є також урізання видатків на утримання держапарату майже на 19 мільярдів гривень.

За інформацією видання, Янукович схвалив розширення коридору коливань курсу гривні до долара, верхня його межа визначена на рівні 8,5 гривні за долар.

Факт розробки такої програми підтвердив і МВФ, випустивши 31 жовтня за підсумками роботи останньої місії в Києві спеціальний прес-реліз. У ньому повідомляється, що уряд України розробляє «пакет пропозицій щодо економічної політики, спрямований на коригування зовнішньоекономічних дисбалансів та активізацію економічного зростання».
XS
SM
MD
LG