Доступність посилання

ТОП новини

В Африці спостерігали сонячне затемнення, Україна почекає ще 17 років


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
У неділю в низці країн Екваторіальної Африки могли спостерігати повне сонячне затемнення. Шлях місячної тіні, пройшовши Атлантичним океаном, далі пройшов через Габон, Конго, Демократичну Республіку Конго, Уганду, Кенію й Ефіопію й завершився в Сомалі. Ширина тіні, де можна було спостерігати повне затемнення, сягала кількох десятків кілометрів.

Часткове затемнення можна було бачити на значно більшій частині території Землі – від півночі Латинської Америки й півдня Африки до східного узбережжя США, частини південної Європи і Близького Сходу.

За даними астрономів, нинішнє затемнення було досить рідкісне: перші його лічені секунди, які пройшли над Атлантичним океаном, воно було кільцеподібне, а потім перетворилося на повне.

Наступне сонячне затемнення, кільцеподібне, має відбутися 29 квітня наступного року і буде видиме в частинах Антарктиди й Австралії.

Найближче сонячне затемнення, теж кільцеподібне, яке можна буде в повному обсязі спостерігати в Україні (в південно-східній частині Криму), відбудеться 1 червня 2030 року. А кільцеподібне затемнення 11 червня 2048 року самісіньким краєчком зачепить північно-східні частини Сумської, Харківської і Луганської областей на кордоні з Росією. На заході й північному заході України, від Закарпаття до північних частин Київської і Чернігівської областей, кільцеподібне сонячне затемнення можна буде бачити 13 липня 2075 року. Ще одне таке затемнення, що пройде через Закарпаття, південь Львівщини, Франківщину, Буковину і південь Одещини, планується на 23 липня 2093 року.
XS
SM
MD
LG