Доступність посилання

ТОП новини

У Косові відбулися місцеві вибори, в сербських районах низька явка і напад


У Косові відбулися місцеві вибори, в сербських районах низька явка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
У Косові в неділю відбулися вибори до місцевих органів влади, в яких уся увага була привернена до північних районів, де компактно живе частина сербської меншини.

Зокрема, в північній, сербській за населенням частині міста Косовська-Митровиця невідомі в масках увірвалися в головне місце голосування – школу, де розташовані відразу 16 виборчих дільниць, – і розбили урни для голосування; поліція застосувала подразливий газ, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. Після нападу з міста евакуювали спостерігачів Організації з безпеки і співпраці в Європі.

За повідомленнями Центральної виборчої комісії Косова, пересічна явка на 15-у годину за місцевим часом склала понад 33 відсотки, але на півночі була на той час на рівні близько семи відсотків. Дехто з виборців-сербів там скаржився, що ультранаціоналісти залякували їх і попереджали не йти на вибори.

Сербія, що досі не визнає самопроголошеної незалежності Косова і вважає його своїм автономним краєм, після досягненої навесні домовленості між Белградом і Приштиною підтримала ці косовські вибори й закликала косовських сербів узяти в них участь.

Але на півночі Косова, біля кордону з Сербією, де компактно живуть близько 40 тисяч із загалом приблизно 120 тисяч сербів Косова, залишаються сильними консервативні націоналістичні настрої, і сербські радикали заявляють, що участь у цих виборах означатиме визнання косовської незалежності.
XS
SM
MD
LG