Доступність посилання

ТОП новини

Вдавання, ніби енергетичних проблем немає, не усуне їх – міністр енергетики Литви


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
У сенсі диверсифікації і використання власних джерел енергії Україна здійснює добру роботу і перебуває на правильному шляху. Про це заявив Ярослав Неверович, міністр енергетики Литви, яка наразі керує Радою Євросоюзу.

«Зближення енергетичних сфер України та Європейського союзу – це дуже важливий процес з огляду на те, що Литва сприймає Україну як простір, де шануються європейські цінності, принципи та правила», – заявив представник литовського уряду в інтерв’ю Радіо Свобода. «Наразі йде важливий процес для створення відповідних можливостей як для енергетичних компаній України, так і для тих, що діють в ЄС. Це сприятиме подальшій диверсифікації та безпеці енергопостачань», – додав міністр.

На питання, чи не створить зближення енергетичних секторів України та ЄС додаткові проблеми з Росією, Ярослав Неверович відповів:

«Я не думаю, що прикидання, ніби проблем немає, приведе до того, що ці проблеми зникнуть. Україна – важлива енерготранзитна країна. Якщо не займатися наявними проблемами в сфері енергетики, то країни ЄС будуть надалі залишатися вразливими у цій сфері. Україна поважає критерії транзиту російського газу. З огляду на це її мають поважати, до того ж, вона – великий споживач. Це, безумовно, має відображатися й на цінах, які ця держава сплачує за цей газ», – додає литовський міністр.

Минулого тижня керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Україна досі не сплатила 882 мільйони доларів за поставлений у серпні газ. Він нагадав, що чинний контракт у разі невиконання зобов’язань дозволяє перевести поставки на систему попередньої оплати.

Водночас російський прем’єр Дмитро Медведєв висловив сподівання, що скорочення поставок газу до України і Європи, попри борг Києва, не буде.
Україна планує підписати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС у листопаді на саміті у Вільнюсі.
XS
SM
MD
LG