Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ, реклама і сфера послуг потерпають від «повзучої русифікації» – дослідження


(Джерело: www.dobrovol.org, www.texty.org.ua)
(Джерело: www.dobrovol.org, www.texty.org.ua)
Київ – Кінопрокат та освіта – єдині сфери, де українська мова все ще тримає позиції, про що свідчать результати щорічного моніторингу «Становище української мови в Україні». Водночас ЗМІ, реклама та сфера послуг, згідно з ним, дедалі більше потерпають від «повзучої русифікації». Між тим, дехто заявляє, що утисків сьогодні зазнає російська мова.

Кінопрокат – традиційна сфера українського життя, де державна мова все ще зберігає лідерські позиції, про що свідчить дослідження «Становище української мови в Україні у 2013 році». Так, кількість фільмів дубльованих та озвучених українською мовою зросла на шість з половиною відсотків і наразі становить понад 71 відсоток, решта ж має українські субтитри.

Водночас моніторинг свідчить і про незначне, але все ж таки покращення української мови у сфері освіти: частка державної мови тут зросла на 0,1 відсотка (найбільше – на Донеччині: на півтора відсотка).

Утім, за словами координатора проекту Тараса Шамайди, ситуація все одно лишається загрозливою, бо у Луганській та Одеській областях, а також у Криму кількість учнів, які навчаються російською, як і раніше, збільшується. Зокрема, через «цілеспрямовану кампанію» з блокування нових україномовних класів та шкіл чи нормального функціонування вже існуючих, наголошує він.

«У Бахчисараї, незважаючи на те, що було подано понад сотню письмових заяв батьків про те, щоб створити якщо не українську школу, то принаймні паралель, всі інстанції (до Міністерства освіти України) просаботували це звернення, всупереч закону. І ця ситуація типова для Криму. Якщо такими темпами буде падати число людей, які навчаються українською мовою, то у Криму ситуація буде дуже небезпечною з точки зору цілісності держави, володіння державною мовою молодим поколінням кримчан», – каже Шамайда.

Мова страждає через відсутність державної політики підтримки – мовознавець

Тим часом мовознавець Лариса Масенко не менше занепокоєна становищем української мови в медіапросторі.

Наш простір абсолютно окупований Росією у цій найважливішій сфері – сфері засобів масової інформації
Лариса Масенко
«Через відсутність підтримки своєї культури, те, що відбувається завжди в усіх державах, наш простір абсолютно окупований Росією у цій найважливішій сфері – сфері засобів масової інформації, яка могла б сприяти поширенню української мови», – наголошує експерт.

Так, останні дані свідчать, що на восьми найрейтинговіших телеканалах в останній місяць у пройм-тайм частка російської мови в ефірі перевищила 50 відсотків, а частка україномовних пісень на радіостанціях із кожним роком все більше скорочується і наразі становить лише трохи більше ніж 2 відсотки.

Окрім того, до 30 відсотків знизилася і частка газет, які видаються українською. І лише половина книг сьогодні друкується державної мовою.

Російську мову зараз притискають – регіонал Царьов

Між тим парламентар-регіонал Олег Царьов, який свого часу голосував за скандальний мовний закон Ківалова-Колесніченка, каже, що російську мову в Україні нині притискають і це не є «європейською практикою».

Російська мова у школах є іноземною, у садках російську мову використовувати неможливо
Олег Царьов
«Російська мова у школах є іноземною, у садках російську мову використовувати неможливо (а це взагалі порушення прав), побачити на великому екрані кіно (створене не в Росії) російською мовою неможливо. У парламенті навіть стикаємось з тим що я, народний депутат, згідно з регламентом маю повне право говорити російською, але мої колеги просто не можуть почути, що я говорю, через зауваження деяких інших», – скаржиться регіонал.

Між тим минулого місяця з’явилася інформація, що у Кембриджі замість безкоштовних курсів російської мови, програму якої більше не пропонують, ввели розширене вивчення української та польської мов.

Водночас уже в 11 містах України також працюють безкоштовні курси української мови. Відвідувачі курсів – люди різного віку, які хочуть вивчити мову або вдосконалити свої знання. Лише у Києві працює 8 груп. Викладають на безкоштовних курсах волонтери.
(Інфографіка: «Простір свободи», Texty.org.ua)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG