Доступність посилання

ТОП новини

Україна посіла 4-е місце серед країн «Східного партнерства» за рівнем свободи ЗМІ


Україна опинилася на четвертому місці із шести у рейтингу свободи медіа у країнах «Східного партнерства». Такими є результати другого заміру (за липень-вересень 2013 року) індексу свободи ЗМІ у рамках моніторингу міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна».

На думку її представників, така позиція є наслідком недосконалого українського законодавства і системних порушень з його дотримання.

Водночас, згідно з моніторингом, Молдова наразі має найбільш сприятливі умови для діяльності і розвитку медіа, а Азербайджан і Білорусь – найгірші.

«Азербайджан і Білорусь – це дві єдині країни, які мають дифамацію, тобто переслідування за наклеп, який кримінально переслідується. В інших країнах вона регулюється якимись адміністративними штрафами, які накладаються безпосередньо на тих журналістів чи представників засобів масової інформації, які підпадають під статтю наклепу», – зауважує координатор проекту Наталія Сад. Водночас вона додає, що Білорусь наразі лишається єдиною серед країн «Східного партнерства», де немає закону про доступ до публічної інформації.

У рейтингу також проаналізований стан свободи ЗМІ у Вірменії і Грузії, які опинилися цього разу на третьому і другому місці відповідно.

Індекс свободи ЗМІ шести країн «Східного партнерства» вимірюється вдруге у рамках «Моніторингу свободи медіа країн «Східного партнерства», що здійснюється за підтримки ЄС і є ініціативою Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства». Заміри індексу проводились за кількома блоками, серед яких «Політика», «Практика», «Телебачення» та «Інтернет і новітні медіа».

Моніторинг продовжуватиметься до лютого 2015 року.

За даними першого виміру Індексу свободи ЗМІ країн «Східного партнерства» Україна також зайняла 4-е місце. Тоді рейтинг країн був таким: Грузія, Молдова, Вірменія, Україна, Білорусь, Азербайджан.
XS
SM
MD
LG