Доступність посилання

ТОП новини

Варшавський кліматичний саміт: трагедія Філіппін змушує задуматися


ВаршаваУ столиці Польщі розпочалася 19-а конференція ООН, присвячена питанням зміни клімату, передусім глобальному потеплінню. Так званий кліматичний саміт триватиме упродовж двох тижнів. 12 тисяч учасників конференції зі 194 країн радяться, як врятувати Землю від екологічної катастрофи. Грандіозний захід відбувається на національному стадіоні, який спеціально переобладнали для потреб конференції. Одночасно з відкриттям кліматичного саміту у Варшаві Польща розпочала головування у кліматичній конвенції ООН.

Варшавський саміт розпочався зі зворушливого моменту. Голова філіппінської делегації Надерев Саньо зі сльозами на очах говорив про руйнівний тайфун, який кілька днів тому пройшов через його острівну країну.

«Мені важко знайти потрібні слова, щоб передати те, що я відчуваю, коли дивлюся новини. Мені складно пояснити, що я відчуваю, коли думаю про втрати. Я дотепер з тривогою чекаю на вістки про долю моїх рідних. Мені дає силу й надію тільки те, що відгукнувся мій брат і повідомив, що він живий», – сказав Саньо.

Філіппінець розповів, що його брат, який вижив під час тайфуну, втомлений і голодний, збирав тіла загиблих сусідів голими руками. Саньо заявив, що він розпочинає голодування. Він твердить, що голодуватиме до завершення саміту, сподіваючись, що цей розпачливий вчинок змусить делегатів конференції до якихось рішучих дій. Делегати саміту вшанували філіппінські жертви стихії хвилиною мовчання.

Тайфун – це лише початок

Варшавські дебати про глобальне потепління відкрив попередній голова кліматичної конвенції ООН, громадянин Катару Абдалла аль-Аттія. Він звернувся до присутніх із закликом зробити все можливе, щоб покласти край змінам клімату на планеті.

Катарець нагадав, що головне завдання варшавського саміту – укласти план кліматичної конференції ООН, яка відбуватиметься в 2015 році у Парижі. Саме через два роки світові лідери повинні узгодити план обмеження шкідливих викидів в атмосферу, які спричиняють глобальне потепління. У Парижі мають укласти нову кліматичну угоду, яка замінила б Кіотський протокол.

Тож варшавський саміт дуже важливий, наголошують його учасники, адже від нього залежать подальша доля міжнародних домовленостей щодо кліматичних змін. Аль-Аттія передав головування в кліматичній конвенції ООН польському міністрові охорони навколишнього середовища Марціну Корольцю.

«У нас великий шанс зробити чергові кроки на шляху до здійсненя спільної мети – укладення міжнародного кліматичного договору в 2015 році. Для цього необхідні позитивні результати варшавської конференції, з якими ми через рік поїдемо у столицю Перу Ліму. Закликаю вас підтримати ініціативи голови варшавської конференції Марціна Корольця», – наголосив Аль-Аттія.

Польський міністр охорони навколошнього середовища недавні події на Філіппінах вважає неспростовним доказом стрімких змін клімату на планеті. «Потужний тайфун «Хайянь» спустошив філіппінські острови, забираючи тисячі людських життів, залишаючи тисячі людей без даху над головою. Це велика людська трагедія. Її годі забути, вона болісна і змушує задуматися», – каже Королець.

Міністр наголошує, що для боротьби з глобальним потеплінням потрібні злагоджені дії усіх членів ООН. Інакше, вважає він, у 2015 році складно буде досягнути міжнародних домовленостей, які влаштовували б усі країни. За його словами, Європейський союз «драматично самотній» у своїх прагненнях обмежити шкідливі викиди в атмосферу.

Крістіна Фіґерес, секретар ООН з питань змін клімату, наголосила на тому, що події на Філіппінах – це лише початок тих змін клімату, які відчує людство. Щоб бути переконливішою, вона попросила присутніх набрати повні груди повітря. Фіґерес сказала, що ніколи раніше вміст вуглецю у повітрі, яким ми дихаємо, не був аж настільки високим.

Приклад ЄС не надто переконливий?

Слова Фіґерес підтверджують дані, оприлюднені польським Міністерством охорони навколишнього середовища. За даними цього відомства, впродовж найближчих 15 років різко зменшиться кількість днів з опадами снігу. Наприклад, у центральній Польщі зима зі снігом стане коротшою на 12 діб.

Польські політики, які коментували дискусії кліматичного саміту, звернули увагу на те, що держави Європейського союзу продукують лише 14–15 відсотків від загальної кількості світових шкідливих викидів в атмосферу. Депутат польського Сейму Людвік Дорн каже, що ЄС хоче переконати світ своїм добрим прикладом, та європейські методи не надто ефективні. Мовляв, упродовж 2011 року світовий приріст шкідливих викидів склав 50 відсотків, тоді як у країнах Далекого Сходу – аж 150 відсотків.

У варшавських дискусіях щодо кліматичних змін бере участь і українська делегація. Українські експерти зосереджують свою увагу на питаннях, пов’язаних зі скороченням викидів в атмосферу.

На час проведення кліматичної конференції ООН Польща відновила контроль на кордонах з країнами-членами ЄС: Німеччиною, Чехією, Словаччиною і Литвою, – а також на морських і повітряних пунктах перетину кордону. Варшава пішла на цей крок, щоб запобігти заворушенням із участю радикалів – на кшталт тих, що ставалися під час попередніх кліматичних самітів. Польська прикордонна служба повідомляє, що передусім ідеться про антиглобалістів та анархістів, а також людей, пов’язаних із терористичними організаціями. Контроль на кордонах Польщі здійснюватиметься до 22 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG