Доступність посилання

ТОП новини

У Болгарії студенти вийшли на масові протести з вимогою відставки уряду


«Марш справедливості» в Софії, 13 листопада 2013 року
«Марш справедливості» в Софії, 13 листопада 2013 року
Болгарські студенти ініціювали протести, щоб повалити уряд, який вони засуджують за нездатність приборкати корупцію та подолати бідність. Раніше цього року народні акції вже відправили один уряд у відставку в найбіднішій країні Євросоюзу.

Вже третій день поспіль сотні студентів ночують біля будівлі парламенту в столиці Болгарії, вимагаючи відставки уряду соціалістів та організації дострокових виборів. Протести – це частина студентської кампанії, в якій вони засуджують уряд за зв’язки з сумнівними бізнесменами на тлі жахливої бідності в цій країні – найбіднішій у ЄС.

Останні три тижні студенти, базуючись в університетах різних міст Болгарії, майже щодня проводять акції, у тому числі багатотисячний «Марш справедливості», що відбувся цієї неділі у центрі Софії.

«Марш справедливості» в Софії, 13 листопада 2013 року
«Марш справедливості» в Софії, 13 листопада 2013 року

Демонстранти звинувачують владу, реакція якої досі полягала лише у спробах придушити протести, у невиконанні своїх обіцянок. Олександр Попов, студент, який був поранений у сутичках зі поліцією перед будівлею парламенту на початку цього тижня, розповідає: «Вони готові на все, тільки щоб змусити нас замовчати. Вони не хочуть, щоб ми виступали проти корупції, олігархії, системи, яку вони створили і в якій їм дуже комфортно».

Гнів через глибоко вкорінені проблеми Болгарії вже призвів у лютому до відставки попереднього уряду. Але новий уряд на чолі з Пламеном Орешарським втратив більшу частину своєї підтримки через звинувачення у корупції. Заступник лідера іншої партії-члена владнї коаліції з початку місяця перебуває під слідством: його звинувачують в ухиленні від сплати податків та відмиванні грошей.

Тетяна Ваксберг, журналіст із Софії, розповідає: «Злочини не караються. Судова система ледь функціонує, розслідування навколо організованої злочинності ніколи не приносять результатів. Нам потрібна держава і державні структури, які функціонують».

«Марш справедливості» в Софії, 12 листопада 2013 року
«Марш справедливості» в Софії, 12 листопада 2013 року

Конституційний суд продавали на аукціоні eBay

Досі протести були в основному мирними. Демонстранти, відстоюючи свої вимоги, використовують ненасильницькі методи і гумор, зображують прем’єра Орешарського як зомбі і продають Конституційний суд на інтернет-аукціоні eBay.

Даніел Смілов, професор політичних наук у Софійському університеті, вважає, що студентські протести мають достатньо великий потенціал. «Позитив цих довготривалих протестів у тому, що вони створили мережу активних громадян. Багато активних груп у великих містах отримали можливість спілкуватися один з одним, і їм почало це подобатися. Це вселяє в мене оптимізм щодо майбутнього, це критична маса людей, які могли б вплинути на ситуацію. Я думаю, що політики муситимуть взяти погляди цих людей до уваги», – зазначає він.

Із кінцем комуністичної ери народжуваність в Болгарії знизилася, а смертність зросла. Еміграція – на підйомі. Саме лише членство в Європейському союзі не принесло процвітання цій країні, де середня заробітна плата становить 530 доларів.

Матеріал підготували Наталія Седлецька і Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG