Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштують програми кандидатів у депутати? (Огляд преси)


Київ – Відмова України від російського газу була елементом контртиску на «Газпром» у відповідь на заяви про борги НАК «Нафтогаз». І це спрацювало, переконаний експерт газети «День». Адже саме російський газовий монополіст має перед своїми європейськими клієнтами певні зобов’язання, в першу чергу – юридичні. Відтак, на думку експерта, Україна переконала росіян: краще піти на певні поступки, щоб ситуацію стабілізувати. Утім, успіхи української сторони у цій «грі» могли бути ще більшими, якби не... газові борги. Конкретніше йдеться в статті «Час переглянути контракт».

Газета «День» пише про можливе друге пришестя вільних економічних зон в Україну. Нині, за інформацією видання, відбувається пошук механізмів, спрямованих на забезпечення інноваційно-інвестиційного економічного ривка країни. Одна з ідей – реанімувати вільні економічні зони і території пріоритетного розвитку. Однак, чи схвально поставиться до них Євросоюз, де не вельми вітаються будь-які пільги й привілеї? Експерти видання переконані, що так, і нагадують про позитивний досвід вільних економічних зон в Польщі та Іспанії. Крім того, Україна вступає до асоціації з Євросоюзом і до повноправного членства в ній потрібно, найімовірніше, не менш як 10-15 років. За цей час вільні економічні зони та території пріоритетного розвитку ще могли б активно сприяти припливу до України іноземних інвестицій і адаптації до європейських правил ведення бізнесу, наголошує видання. Стаття називається «Iнвестиції для «битих».

Центральна виборча комісія зареєструвала останніх кандидатів у народні депутати у п’яти проблемних округах. На сайті Центрвиборчкому виклали біографії кандидатів та їхні програми. Однак, як стверджує експерт «Газети по-українськи», в Україні небагато хто цікавиться програмами кандидатів у депутати, бо їх, зазвичай, не виконують. Тим паче, що найчастіше програми кандидатам пише група експертів із різних напрямків. Це обходиться приблизно у 5-10 тисяч доларів. Хоча автори, які складали програми для політсил «Україна – Вперед!» та «Озиме покоління», взяли близько 100 тисяч доларів, стверджує експерт. Однак, буває, що кандидат і сам пише програму, чим може зацікавити в тому числі і журналістів. Газета вибрала п’ять найцікавіших обіцянок кандидатів у депутати, серед яких і прагнення «привести державну символіку – гімну, прапора – до логіки оптимістичних мотивів».

Україна не готова використовувати бензин і дизель із вмістом біоетанолу з 1 січня, констатує Міненергетики. Причина – брак потужностей українських спиртових заводів. В країні є лише 10 таких підприємств, та й ті перебувають на різних етапах реконструкції. Їхні річні потужності можуть забезпечити український ринок нафтопродуктів лише на 56%. За такої ситуації доведеться імпортувати спирт. Після сплати всіх акцизів бензин із закордонної сировини, за прогнозами експертів, подорожчає щонайменше на 4 гривні. Скільки платитимуть українці за бензин і яку якість він матиме, багато в чому залежить від того, чи перенесуть строки обов'язкового додавання спирту в пальне, констатує газета «Голос України». Заголовок публікації – «Що буде з бензином після Нового року?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG