Доступність посилання

ТОП новини

Гексахлорбензол з Калуша вивозять до Великобританії і Франції


Домбровський кар'єр, Калуш
Домбровський кар'єр, Калуш
Чотири тисячі тонн гексахлорбензолу з полігону в Калуші і чотири тисячі тонн токсичних відходів з внутрішнього поля Домбровського кар’єру планують вивезти до кінця цього року. Про це сьогодні в Івано-Франківську повідомив начальник департаменту екологічної безпеки Міністерства екології і природних ресурсів України Юрій Гірман.

Зі свого боку, представник фірми «С. І. Груп Консорт Лтд», яка займається вивезенням відходів за межі України, Ілля Марчевський повідомив, що у жовтні з полігону вивезено 3200 тонн небезпечних речовин. За його словами, роботи тривають, і з наступного тижня розпочнуть вивезення відходів з Домбровського кар’єру.

Марчевський запевнив, що «практично кожна вантажівка, кожний ковш будуть перевірятися на токсичність». За його словами, для цього французька компанія «Трейді» надала свою експрес-лабораторію.

«Необ’єктивною інформацією, неперевіреними даними» голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко назвала оприлюднену в ЗМІ доповідну одного з урядовців, що нібито гексахлорбензол не вивозять з України. За її словами, екологи контролюють процес «від моменту пакування біг-бегів, які нумеруються, кожен має своє ім’я, до моменту завантаження в порту». А у листопаді домовилися про такий контроль з польськими і французькими громадськими організаціями, каже Тимочко.

За даними фірми «С. І. Груп Консорт Лтд», в цьому році з полігону вивезли 3,248 тонн гексахлорбензолу, вони завантажені в порту Іллічівськ і відправлені у Великобританію. Як повідомили в компанії, буде ще одне відвантаження на цей завод, і ще близько 3 тисяч тонн відправлять у Францію.

Як повідомив перший заступник голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Василь Плав’юк, на утилізацію гексахлорбензолу з полігону уряд виділив 280 мільйонів гривень з екологічного фонду державного бюджету, на вивезення відходів з Домбровського кар’єру передбачено 140 мільйонів гривень з резервного фонду.

Сьогодні на Прикарпатті відбулося чергове засідання робочої групи щодо вирішення проблемних питань Калуської промислової зони за участю урядовців, екологів, науковців.
XS
SM
MD
LG