Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан у Києві: день другий


Київ – У Києві на майдані Незалежності проходить мітинг прихильників євроінтеграції, який триває вже другу добу. За станом на пізній вечір п’ятниці там понад дві тисячі людей із різних регіонів України. Іде дощ. Люди скандують: «Україна – це Європа» і підспівують, якщо вмикають музику. Із трибуни закликають залишатися на ніч, щоб не дозволити перекрити площу силовикам, і остерігатись провокацій.

Люди стояли на майдані Незалежності попередню ніч, однак зранку і вдень у п’ятницю, поки всі були на роботі, тут було одночасно не більше ніж 200 людей. Іде дощ. Люди обгортаються прапорами, ховаються під парасольками. Окрім українського національного, бачила білоруський прапор, який тепер вважається опозиційним, та символіку Помаранчевої революції. Під монументом незалежності діє пункт обігріву, де можна отримати гарячого чаю і дощовик. Тепер можна говорити про кількатисячний мітинг, і люди увесь час приходять. Перед протестувальниками виступають не тільки політики, а й громадські активісти, журналісти і учасники мітингу, що приїхали з інших регіонів.

Влада не прийняла рішення на 100% скасувати європейський вибір. Наявність тут ста тисяч людей може бути фактором внутрішнього тиску
Юрій Луценко
«На щастя, ця влада не прийняла рішення на 100% скасувати європейський вибір. Тому, зокрема, і наявність тут ста тисяч людей також може бути фактором внутрішнього тиску», – зауважив у коментарі Радіо Свобода під час прямої трансляції з майдану Незалежності Юрій Луценко.

За його словами, сьогодні ініціатива «Третя українська республіка», яку він очолює, звернулася до європейських інституцій з проханням продовжити місію Кокса-Квасневського, «просити їх особисто залишитися в Україні до Вільнюса, просити Європу тримати двері відчиненими».

Сутичок не фіксували

Серйозних зіткнень не було. У п’ятницю комунальники почали монтувати новорічну ялинку (поки що готова основа конуса) і дерев’яні кіоски на майдані Незалежності. Конструкції охороняє «Беркут», мікроавтобуси із бійцями спецпідрозділів розташовуються навколо майдану, на Інститутській вулиці. Критичних ситуацій досі не виникало.

Окружний адміністративний суд заборонив встановлювати намети. Кілька активістів їх все-таки намагалися розкласти, однак «Беркут» забрав намети. Збоку виглядало так, наче мітингувальники відтіснили колону з Майдану. Нікого не затримали. Депутат Леся Оробець закликала з трибуни не піддаватися на провокації та не брати участь у бійках.

Із трибуни також наголошували, що важливо не розходитися до ранку, тому що є ймовірність, що протестувальників будуть намагатися розігнати ближче до ранку. Тому тих, хто планує лишатися, закликають з’їздити додому і взяти теплі речі.

Протестують не тільки на Майдані

Протести у Києві концентруються не тільки на майдані Незалежності. Зокрема, активісти громадської ініціативи «Євронаступ» передали до адміністрації президента понад мільйон підписів під вимогами підтримати євроінтеграційний курс України. Підписи, які збирали у всіх регіонах, принесли на Банкову в ящиках, представник адміністрації розписався за отримання петиції.

Януковичу передали понад мільйон підписів за євроінтеграцію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

21 листопада уряд ухвалив рішення зупинити процес підготовки до укладення угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, пояснивши це вимогами національної безпеки. Угоду планували підписати на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада.

Ввечері того ж дня на майдані Незалежності у Києві стали збиратися обурені громадяни. Пізніше підійшли й опозиційні політики. Є інформація про протести у регіонах: у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Острозі, Черкасах, Кременчуці, Харкові та інших українських містах.

На Євромайдан в Донецьку вийшло близько 200 людей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Пряма трансляція Радіо Свобода з майдану Незалежності
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG