Доступність посилання

ТОП новини

Олег Сало і судді – проти львівського Євромайдану


Мітинг на підтримку євроінтеграції, Львів, 22 листопада 2013 року
Мітинг на підтримку євроінтеграції, Львів, 22 листопада 2013 року
Львів – Львівський окружний адміністративний суд у ніч з 22 на 23 листопада ухвалив рішення про демонтаж намету на площі перед пам’ятником Шевченка згідно позовної заяви Львівської облдержадміністрації. О шостій ранку судовиконавці прийшли виконувати судове рішення, але знести намет їм не вдалося. Виявилося, що у судовому рішенні і позовній заяві вказана неправильна адреса, за якою встановлено символ львівського майдану.

Судове засідання завершилося пізно вночі. Троє львівських суддів під головуванням судді Олени Крутько своїм рішенням заборонили «встановлення малих архітектурних форм з шостої години 23 листопада до 29 листопада за адресами проспект Свободи, 1, площа Ринок, 1, вулиця Університетська, 1 та вулиця Винниченка, 18». Тобто біля пам’ятника Шевченкові, перед міською радою, університетом Франка і обладміністрацією. Це ті місця, де відбуваються акції громадянської непокори.

Позовну заяву підготувало управління охорони історичної спадщини Львівської облдержадміністрації, яке очолює Андрій Левик. Чиновники просили суд заборонити встановлювати намети, бо скупчення людей загрожує об’єктам архітектури, внесеним до зони історичної спадщини ЮНЕСКО. На судовому засіданні представники обладміністрації рекомендували проводити мирні зібрання на території, де відсутнє дорожнє покриття.

Генерал-майор міліції Олег Сало став головою Львівської облдержадміністрації менш як місяць тому, 31 жовтня 2013 року
Генерал-майор міліції Олег Сало став головою Львівської облдержадміністрації менш як місяць тому, 31 жовтня 2013 року


Однак виконати судове рішення не вдалося. Бо і судді, і позивачі у своїй позовній заяві вказали неправильну адресу – проспект Свободи, 1. За нею справді стоїть пам’ятник Шевченку, а намет молодь встановила трішки збоку, тобто вже не за тією адресою. До слова, усі ця територія належить місту, тобто це комунальна власність.

А депутати Львівської міськради на своєму позачерговому засіданні у п’ятницю закликали львів’ян підтримувати акції громадської непокори. До мобілізації людей закликав і мер Львова Андрій Садовий.

У Львові оголошено безстрокову акції непокори

Львівські депутати і міський голова були присутні на вічі увечері 22 листопада, на якому зібрались понад 4 тисячі львів’ян, які протестували проти дій чинної влади, яка зриває підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом і закликали президента підтримати курс євроінтеграції України.

Після завершення віча Євромайдан оголосив безстрокову акцію громадянської непокори і встановив символічний намет. Близько 200 молодих людей проведи всю ніч на площі перед пам’ятником Шевченка.

Львівський євромайдан відбувається без жодної партійної символіки і політичної риторики. Це вимога молоді, яка без депутатів створила свою координаційну раду і вважає, що політики можуть лише нашкодити акціям протесту. Студенти заборонили політикам приносити на віча партійну символіку.

У суботу о 15:30 знову відбудеться віче на площі перед пам’ятником Шевченку, яке продовжиться вшануванням пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG