Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан переростає у Єврореволюцію?


Київ – 100-тисячний мітинг, сльозогінний газ, вирваний шлагбаум біля будинку уряду і встановлення наметів. Такою була неділя, 24 листопада для учасників акції на підтримку євроінтеграції України у столиці. Водночас, у Києві відбувалися й заходи, покликані продемонструвати народну підтримку рішення уряду про зупинення підготовки до підписання угоди з ЄС. Утім, ці мітинги не стали таким велелюдними і тривали не довше ніж 2 години.

Організатори акції на підтримку рішення уряду Азарова про зупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС спробували випередити прихильників якнайшвидшої євроінтеграції і розпочали свій мітинг у Києві об 11-й ранку. Мітинг «Будуємо Європу в Україні», організований Українським союзом промисловців та підприємців, Федерацією профспілок України, Транспортним і Зерновим союзами, відвідали близько 2 тисяч осіб. Стільки учасників акції нарахували кореспонденти Радіо Свобода, а також інформагентство УНІАН. Водночас, за версією МВС, там було 22 тисячі людей. Організатори заходу запевняли, що учасники – це представники бізнесу. Утім, переважна більшість мітингувальників були молоді люди, які тримали українські державні прапори. Біля входу до Михайлівського собору стояла велика сцена, з якої лунали пісні.

Тим часом у Парку імені Шевченка та навколо нього збиралися учасники народного віча «За європейську Україну!». Згодом вони вирушили від Київського національного університету імені Тараса Шевченка по бульвару Шевченка у напрямку Хрещатика. Учасники ходи, які очолювали колону, тримали великий прапор України та великий прапор Європейського союзу. До колони приєднувалися люди, які чекали на початок ходи на бульварі Шевченка та поблизу Будинку вчителя. Колону очолювали лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, а також інші народні депутати від «Батьківщини», «Свободи» та УДАРу. Під час ходи до прапорів УДАРу, «Батьківщини» і «Свободи», приєдналися прапори Народного руху України.

Хода протягом півгодини дісталася Європейської площі, де її учасники розпочали мітинг. До присутніх зі сцени звернулися журналісти Мустафа Найєм та Віталій Портников. Також виступили Юрій Луценко, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, Ірина Геращенко.

Янукович «влаштував «чорний четвер» – Тимошенко

Дочка Євгенія Тимошенко прочитала звернення від своєї матері Юлії Тимошенко. У цьому листі екс-прем’єр-міністр закликає український народ тиснути на президента України Віктора Януковича заради європейської інтеграції України. У зверненні вона також відзначила, що Янукович 21 листопада «влаштував «чорний четвер» і новітнє антиєвропейське ГКЧП. Тимошенко зазначає, що сьогоднішнім завданням є «примусити Віктора Януковича змінити своє принизливе рішення і підписати саме 29 листопада, саме у Вільнюсі угоду про асоціацію з Європейським союзом». За її словами, також потрібно вимагати відставки уряду. Під час виголошення цього звернення учасники акції періодично скандували: «Юлі волю!» і «Банду геть!».

«Євроінтеграція стала національною ідеєю» – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
Екс-міністр внутрішніх справ, лідер руху «Третя республіка» Юрій Луценко у виступі заявив, що опозиція вимагатиме проведення дострокових парламентських виборів, якщо президент України Віктор Янукович не підпише на саміті у Вільнюсі угоду про асоціацію з Європейським союзом.


Якщо Янукович не підпише угоду про асоціацію з ЄС, ми будемо добиватися дострокових виборів у парламент
Юрій Луценко
«Ми маємо попередити: якщо Янукович не підпише угоду про асоціацію з ЄС, ми будемо добиватися дострокових виборів у парламент», – сказав Луценко.

Також екс-міністр внутрішніх справ висловив переконання, що український народ готовий до змін у європейському напрямку. Луценко наголосив: «Сьогодні у нас крадуть уже не шапки, у нас крадуть майбутнє країни. Якщо ми готові до боротьби, то сьогодні тут повинен розпочатися Майдан, а уряд Азарова має піти у відставку за державну зраду.

Крадуть уже не шапки, у нас крадуть майбутнє країни
Юрій Луценко
Також Луценко вибачився перед присутніми на Європейській площі людьми за те, що представники опозиції і він у тому числі не змогли виправдати надії людей, які виборювали свободу на Помаранчевому майдані 2004 року.

24 листопада українці довели, що здатні вирішувати самі – Тягнибок

Євромайдан демонструє владі прагнення українців до Європи, а президенту Росії Володимиру Путіну – неможливість побудувати в Україні «русский мир». Про це у виступі на вічі на підтримку євроінтеграції України на Європейській площі заявив лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Цей Майдан – це наша відповідь Москві, це відповідь Путіну
Олег Тягнибок
«Цей Майдан – це наша відповідь владі, сьогоднішній день – це наша відповідь Москві, це відповідь Путіну. Хай знає, хай дивиться, що ми не частина Росії, що йому не вдасться побудувати «русский мир», мати кишенькового президента, що він не зможе нав’язати нам свою волю, тому що ми – українці, господарі на власній землі», – наголосив Тягнибок.

За його словами, Україна повинна продемонструвати у Вільнюсі на саміті «Східного партнерства», що вона є великою частиною Європи. Прицьому він наголосив, що день 24 листопада є також відповіддю самій українській нації, що вона здатна сама вирішувати, яким напрямом йти. Також Тягнибок закликав, щоб громадяни на виборах до Верховної Ради у 5 проблемних округах 15 грудня зробили «не просто перемогу, а дали тотальний результат».

Опозиція пікетуватиме Будинок уряду – Яценюк

Опозиція пікетуватиме Будинок уряду, поки Кабінет міністрів не скасує своє розпорядження про зупинення роботи над підписанням угоди про асоціацію з Європейським союзом, сказав зі сцени лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Ми вимагаємо скасувати рішення про відмову євроінтеграції, ми будемо пікетувати Кабмін, що він скасував своє антиукраїнське, антиєвропейське рішення», – наголосив Яценюк.

Арсеній Яценюк також звернувся із закликом до президента Віктора Януковича відправити у відставку «цей антиукраїнський уряд».

Також Яценюк наголосив, що опозиція вимагає, щоб президент Віктор Янукович полетів до Вільнюса на саміт «Східного партнерства» і підписав угоду з Європейським союзом про асоціацію.


«Він повинен виконати волю народу України та український закон, підписавши 29 листопада від імені народу України угоду про асоціацію», – заявив Яценюк.

Утім, на думку Арсенія Яценюка, нинішня влада на чолі з президентом не буде виконувати європейську угоду навіть у разі її підписання. Яценюк висловив переконання, що угоду виконуватимуть інший президент, інший уряд та інший парламент. Він закликав відправити уряд у відставку, а президенту оголосити імпічмент.

Крім того, Яценюк повідомив, що опозиція розпочала збір підписів під зверненням до Європейського союзу не зачиняти двері для України. Він зауважив, що у зверненні міститься заклик до європейських партнерів скасувати візовий режим для українців.

Ще один із лідерів «Батьківщини», народний депутат Олександр Турчинов закликав учасників акції за євроінтеграцію України створити на столичній Європейській площі штаб та базу опору акції.

Учасники віча ухвалили рішення про проведення мобілізації усіх партій

Учасники народного віча «За європейську Україну» ухвалили рішення про проведення мобілізації усіх партій, громадських організацій та громадян, які виступають за європейську інтеграцію України, для проведення акцій протесту до перемоги. Про це йдеться у резолюції віча. Зокрема, у документі зазначено:

«Незважаючи на те, що більшість громадян України прагне бути у вільній, демократичній та заможній європейській сім’ї народів, Партія регіонів 21 листопада провалила голосування за закони, які було необхідно прийняти для того, щоб забезпечити підписання Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною і тим самим відмовилася припинити політичні репресії, звільнити Юлію Тимошенко та реформувати правоохоронну систему. Уряд Азарова видав незаконне розпорядження, яким скасував процес підписання Угоди про асоціацію між Україною, ставши співучасником злочину проти українського народу. Злочинний режим Януковича пішов на свідоме й грубе порушення статті 11 Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», якою передбачено інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі», – йдеться у резолюції.

Учасники віча також ухвалили: «Вимагати відставки уряду Миколи Азарова за зраду національних інтересів та ухвалення рішення про відмову від курсу на європейську інтеграцію. Вимагати проведення 27 листопада позачергової сесії Верховної Ради України, на якій терміново розглянути й ухвалити всі необхідні євроінтеграційні закони, у тому числі про лікування засуджених за кордоном та про прокуратуру. Вимагати від президента України Віктора Януковича негайно скасувати рішення уряду Азарова, припинити політичні репресії, звільнити Юлію Тимошенко, відновити курс на європейську інтеграцію й підписати угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Також у документі відзначають, що у разі відмови президента виконати свої конституційні обов’язки та непідписання угоди опозиція буде добиватися імпічменту президента Януковича.

Також учасники акції вирішили звернутися до керівників Європейського союзу, голів держав та урядів усіх 28 країн його членів із закликом не зачиняти двері Україні в Європу, створити умови для підписання угоди про асоціацію після зміни влади в країні.

Крім того, вирішено забезпечити координацію дій опозиції, громадськості та всіх українських проєвропейських сил провести мобілізацію всіх партій, громадських організацій та громадян, які виступають за європейську інтеграцію України, для проведення акцій протесту до перемоги.

Під Кабміном застосували сльозогінний газ

Сутички біля Кабінету міністрів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Після закінчення мітингу на Європейській площі люди колоною рушили вулицею Грушевського в напрямку Кабінету міністрів і Верховної Ради.
Кілька тисяч людей зупинилися під Будинком уряду й скандували: «Банду геть!»

Під час ходи вулицею Грушевського колона людей постійно стикалася з автомобілями, які також рухалися, тому що рух для автомобілів не було перекрито. Під Будинком уряду вишикувалися кілька сотень бійців спецпідрозділу «Беркут» у спеціальному спорядженні. Вони перекрили вхід до будівлі Кабміну. Між міліцією і мітингувальниками виникли суперечки, які згодом переросли у сутички. Бійці «Беркуту» застосували кийки та сльозогінний газ. Маніфестанти також застосували сльозогінний газ, почали кидати вибухові пакети. У столичному главку міліції повідомили, що під час сутичок травму отримав працівник міліції, в якого кинули металевою трубою, розбивши йому обличчя. На місце події викликали «швидку допомогу», потерпілого госпіталізували.

Коли сутички припинилися, частина мітингувальників рушила від Будинку уряду до будівлі адміністрації президента. Дорогою люди скандували: «Революція, революція!». Утім, вони не змогли потрапити на територію президентської адміністрації. Там їх зустрів спецпідрозділ «Барс» і «беркутівці», які щільно переклири усю вулиці Банкову. А за ними підходи до Банкової були перекриті також міліцейськими автобусами та іншим міліцейським транспортом.
Мітингувальники скандували: «Україна – це ЄС», «Янукович – у відставку!», «Банду геть!».

Біля адміністрації Януковича збирають колони людей і ведуть у бік Майдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
Частина учасників народного віча «За європейську Україну!» залишилася біля будинку адміністрації. Інші попрямували вулицею Інститутською до майдану Незалежності.

Тим часом біля Будинку уряду народні депутати України від опозиції стали ланцюгом між бійцями спецпідрозділу «Беркут» та мітингувальниками, щоб не допустити провокацій. Їм вдалося вгамувати ситуацію і припинити спроби мітингувальників штурмувати Кабмін. Але розійшлися не всі учасники акції. Частина з них вирішили залишатися під будівлею Кабінету міністрів до ранку.

Євромайдан триває

Більша частина учасників народного віча «За європейську Україну!» увечері перемістилися на майдан Незалежності, де триває акція, яку називають Євромайдан, це слово вже стало найпопулярнішим хеш-тегом в українському Twitter. Воно виникла стихійно у четвер, 22 листопада, її учасники скоординували свої дії через соцмережі. Пізніше до Євромайдану приєдналися і опозиційні політики. У неділю, 24 листопада, по завершенні віча «За європейську Україну!» на Європейській площі лідери опозиції виступили також і на майдані Незалежності.



У столичному управлінні МВС повідомили, що віче на Європейській площі у Києві зібрало близько 22 тисяч чосіб. Водночас учасники акції стверджували, що у заході могли взяти до 100 тисяч осіб. Таку ж кількість нарахували і кореспонденти Радіо Свобода. У момент найбільшого скупчення людей, Європейська площа була заповнена вщерть, крім того, люди стояли на схилах поблизу площі, займали частину вулиці Грушевського і Хрещатик, аж до Бесарабської площі.

Також Євромайдани організували у Львові, Тернополі, Вінниці, Харкові, Донецьку, Запоріжжі, Дніпропетровську, Сімферополі, Черкасах, Чернігові та інших містах України. За кордоном теж протестували проти зупинки процесу євроінтеграції. Акції пройшли в Чехії, Австрії, Німеччині, Швеції, Америці та інших країнах.

Резолюція Народного Віча «За європейську Україну!»
(ПОВНИЙ ТЕКСТ)

м. Київ
Європейська площа
24 листопада 2013 року

Незважаючи на те, що більшість громадян України прагне бути у вільній, демократичній та заможній європейській сім’ї народів, Партія регіонів 21 листопада 2013 року провалила голосування за закони, які було необхідно прийняти для того, щоб забезпечити підписання Угоди про Асоціацію між Європейським Союзом та Україною і тим самим відмовилася припинити політичні репресії, звільнити Юлію Тимошенко та реформувати правоохоронну систему.

Уряд Азарова видав незаконне розпорядження, яким скасував процес підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, ставши співучасником злочину проти українського народу.

Злочинний режим Януковича пішов на свідоме та грубе порушення статті 11 Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», якою передбачено інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі.

Антиукраїнський, антинародний режим Януковича не припиняє політичні репресії проти своїх опонентів та намагається позбавити Україну історичного шансу на реалізацію свого цивілізаційного вибору, перетворившись на головну перешкоду та гальмо європейської інтеграції. Їм не потрібне реальне запровадження європейських стандартів. Ця влада показала, що хоче лише одного: якомога довше правити і безкарно грабувати Україну.

Ми втомилися від зрад, розчарувань, злиднів та безправ’я. Ми втомилися від сірості, безнадії, продажності чиновників і суддів. Ми хочемо жити в нормальній, цивілізованій європейській державі, де панує свобода слова, повага до людини та її прав, де всі рівні перед законом.

Докорінним чином змінити ситуацію та розпочати реальні зміни в Україні, запровадити європейські стандарти життя дозволяла Угода про Асоціацію з Європейським Союзом, за підписання якої виступає більшість громадян України. Але злочинною відмовою від підписання Угоди було виконано замовлення Кремля і розпочато поворот нашої держави в минуле, у бік Митного союзу та реставрації радянської імперії.

Ми не дозволимо цій антиукраїнській владі торгувати Україною та вкрасти у нас і наших дітей європейське майбутнє!

Ми – громадяни, що зібралися на Віче на Європейській площі у Києві, керуючись положеннями статті 5 Конституції України, відповідно до якої єдиним джерелом влади в Україні є народ, – ухвалили наступні рішення:

1. Вимагати відставки уряду Миколи Азарова за зраду національних інтересів та ухвалення рішення про відмову від курсу на європейську інтеграцію.

2. Вимагати проведення 27 листопада 2013 року позачергової сесії Верховної Ради України, на якій терміново розглянути та ухвалити всі необхідні євроінтеграційні закони, у тому числі про лікування засуджених за кордоном та про прокуратуру. Відповідне звернення трьох фракцій і необхідні підписи вже передані до Верховної Ради.

У разі неспроможності Верховної Ради ухвалити необхідні закони, відмови парламентської більшості голосувати за них, домагатися розпуску парламенту та проведення позачергових виборів народних депутатів України.

3. Вимагати від президента України Віктора Януковича негайно скасувати рішення уряду Азарова, припинити політичні репресії, звільнити Юлію Тимошенко, відновити курс на європейську інтеграцію та підписати Угоду про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом на вільнюському саміті «Східного партнерства».

У разі відмови Президента виконати свої конституційні обов’язки та непідписання Угоди, домагатися імпічменту президенту Януковичу за державну зраду, зрив підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом та закликати всі демократичні країни світу негайно застосувати персональні санкції проти Януковича та представників його корумпованого режиму.

4. Звернутися до керівників Європейського Союзу, голів держав та урядів усіх 28 країн його членів із закликом не закривати двері Україні в Європу, створити умови для підписання Угоди про Асоціацію після зміни влади в країні.

5. Забезпечити координацію дій опозиції, громадськості та всіх українських проєвропейських сил.

Провести мобілізацію всіх партій, громадських організацій та громадян, які виступають за європейську інтеграцію України, для проведення акцій протесту до нашої перемоги.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG