Доступність посилання

ТОП новини

З майдану у Львові: геть Януковича, Азарова й Сала, ганьба свободівцю Михальчишину


Львів – Понад 10 тисяч людей прийшли у Львові на акції громадянської непокори, щоб висловити свою підтримку євроінтеграційному курсу України, підтримати людей, які зібрались у столиці, а ще – вимагати звільнення прем’єра Миколи Азарова, президента Віктора Януковича і голови Львівської ОДА Олега Сала. Останній через суд домагався заборонити євромайдан у Львові. Акції протесту у Львові відбуваються четвертий день без жодної партійної символіки.

Львівська молодь, яка вийшла на майдан звечора 21 листопада, дуже чітко пояснила, що відмежовується від політиків, бо майдан народний, а не партійний. Адже чимало політиків дискредитовані, тому настав час говорити людям.

«– Ми далі тут і продовжуємо боротись за власні права, за вступ України в ЄС. Батьки мене підтримують.
– Якщо буде страх, то це означатиме, що я зробила свій вибір. Прийшов вже мій час.
– Щоб Україна була як усі європейські держави європейською країною. Це безглуздя, що влада і судді хочуть розігнати майдан. Це їм розуму бракує.
– Я за євроінтеграцію і недовіру Салу, відставку Януковича.
– Мусимо змінити, підписати угоду про асоціацію. Весь уряд – це брехня і неправда.

– Я переживаю, щоб була Україна, щоб діти жили краще.»

Львів вимагає відставки Сала

Львівський Євромайдан, окрім вимог щодо євроінтеграційного курсу держави, відставки президента і прем’єра, вимагає звільнення очільника області, міліціонера Олега Сала. Адже саме Львівська ОДА подала позов у суд, щоб знести намет на площі перед пам’ятником Шевченкові. Бо це, мовляв, «загрожує архітектурі Львова».

«Під керівництвом Олега Сала все робилось, щоб розігнати наше мирне зібрання. Це нонсенс у практиці, бо ОДА не має право оскаржувати захід, бо лише це може робити виконком міськради. За дві години були висновки МВС, МНС і санстанції, що наше мирне зібрання може пошкодити архітектурі Львова. Це все робилось під керівництвом Олега Сала», – розповів представник страйкового комітету Василь Молдован.

Водночас голова Львівської ОДА Олег Сало пообіцяв, що з’ясує, хто подавав позов у суд і цих людей звільнить.

У наметовому містечку чергують постійно

Тим часом молодь постійно чергує у наметовому містечку. Львів’яни роблять добровільні пожертви. Понад 20 тисяч підписів зібрано під зверненням за євроінтеграційний курс України, за відставку прем’єра і президента, а також керівника Львівської ОДА.

Представники ректорату львівських вишів підписали спільну заяву, пообіцявши не перешкоджати студентам брати участь в акціях непокори. Навчальні заклади Львова організовують виїзд студентів до Києва на Євромайдан. Але перевізники бояться надавати транспорт, розповіли в координаційній студентській раді.

«Перевізників залякали в обласній адміністрації, що вони не отримають ліцензії», – каже Василь Молдован.

Прихильники свободівця Михальчишина били студентів

На найбільш масовому за ці дні недільному вічі трапилась провокація, організована представниками ВО «Свобода». Були заплановані лише виступити керівника обласної ради і мера Львова, а далі лише представників громадськості і студентів. Координаційна студентська рада попросила політиків покинути сцену, бо акція непокори відбувається без партійної символіки і гасел. Але прохання молодих людей покинути сцену на мітингу проігнорував народний депутат України від ВО «Свобода» Юрій Михальчишин. Його промова затягнулась, тож йому намагались вимкнути мікрофон, на що депутат зреагував нервово і назвав студентів «сопляками, які хочуть зробити революцію». На ці слова депутата-«свободівця» віче зреагувало вигуками «Ганьба!», «Геть зі сцени!» й освистали Юрія Михальчишина, скандуючи «Без політиків!».

Прихильники свободівця заблокували вхід на сцену студентам, які мали виступати. За словами студентки Меланії Подоляк і ще кількох молодих людей, прихильники політика їх вдарили.

«Ми виступаємо за майдан без політики. Коли вийшов Михальчишин, ми стояли під сценою і кричали «ганьба», але за кілька секунд до нас прийшли 8 осіб, чоловіків після 40 років. Вони нам кричали, кому ви кричите ганьба, хто ви такі без політиків. Нас розкидали, почали бити. Підійшов мер Львова і його помічник, але їх теж відкинули. Мене і дівчат вдарили в груди. Це були екзальтовані прихильники Михальчишина. Жодної міліції не було», – розповіла студентка.

Натомість правоохоронці на чолі з начальником міського управління міліції Сергієм Зюбаненком з’явились за викликом нардепа, щоб супроводити Юрія Михальчишина крізь натовп, який розділився за нього і проти.

Радіо Свобода запитало Юрія Михальчишина: чому він спровокував ситуацію, чому допустив, що його прихильники розпустили руки до молоді, чому обізвав студентів, які від першого дня стоять на майдані?

«Ніхто нікого не бив. Сталась провокація під час мого виступу, невідомі люди виключали звук», – відповів політик.

25 листопада акція громадянської непокори у Львові продовжиться. У місті оголошено безстроковий страйк.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG