Доступність посилання

ТОП новини

Хвиля українських Євромайданів у Польщі


Акція протесту під почесним консульством України у Вроцлаві, 25 листопада 2013 року
Акція протесту під почесним консульством України у Вроцлаві, 25 листопада 2013 року
Варшава – У шести польських містах впродовж вихідних відбулися акції протесту проти зупинення процесу підписання угоди про асоціацію України з ЄС. До аналогічних заходів готуються в ще кількох містах. Пікетування, мітинги й демонстрації організовують громадяни України, які працюють і навчаються у Польщі. Громадян України підтримують представники української меншини Польщі, а також небайдужі поляки. Учасники акцій протесту заявляють, що вони продовжуватимуть солідаризуватися з київським Євромайданом. Ініціативи українських громадян у Польщі широко висвітлюють польські ЗМІ.

Заходи, спрямовані на підтримку євроінтеграції України й проти оголошеного урядом Миколи Азарова зупинення процесу асоціації з ЄС відбуваються біля дипломатичних представництв України. У Кракові двісті осіб пройшли ходою центром міста, тримаючи в руках українські, польські та євросоюзні прапори. Вони також несли з собою промовистий транспарант UkrainEUkraine.

Організатори краківської ходи, здебільшого молоді люди, кажуть, що вони не хочуть залишатися патріотами лише в інтернеті. Учасники цього заходу прийшли під консульство України, де скандували «Україна – це Європа!». Консул Віталій Максименко, який вийшов до мітингувальників, запевнив їх, що курс України на євроінтеграцію не змінився. За його словами, до початку саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі ще багато чого може статися.

Схожі заходи провели українські громадяни, які перебувають в Ополі, Любліні, Вроцлаві та в Лодзі.

У Ґданську, в Познані та в Щеціні до таких заходів саме готуються.

Пікетування українського посольства у Варшаві триватиме до 29 листопада

Найбільша протестна акція відбулася у Варшаві біля посольства України. За даними польської поліції, в цьому заході взяла участь приблизно тисяча громадян. Організатори пікетування посольства зібрали понад 600 підписів присутніх під зверненням до уряду та президента України з вимогою підписати угоду про асоціацію з ЄС.

До мітингуючих вийшла прес-секретар посольства Юлія Бородій, яка прийняла звернення й подякувала громадянам України за їхню активність.

«Від імені посольства України в Польщі і від імені всіх дипломатів у Польщі, я хотіла б подякувати вам за те, що ви прийшли сюди, незважаючи на холодний день, за те що ви небайдужі до долі української держави», – сказала Бородій.

Соціолог Юрій Таран, один із організаторів варшавського пікету відзначає, що здебільшого у польських протестних акціях беруть участь студенти й аспіранти. «Ще кілька років тому, – каже Таран, – у Польщі не було такої великої кількості студентів з України». За спостереженнями Тарана, молоді протестувальники – це покоління виховане на ідеалах Помаранчевого майдану 2004 року. Крім цього, це люди, які активні в соціальних мережах. Таран розповідає: «Вони йшли з гаслами «Україна – до Європи» «Україна – це Європа». Було багато гасел позитивно спрямованих – не «проти», а «за». Вони говорили, що Україна мусить рухтися до своєї цілі, а не тільки відштовхуватись від свого минулого».

Як запевняє Юрій Таран, пікетування посольства України у Варшаві триватиме до 29 листопада, тобто до останнього дня, коли можна буде підписати угоду про асоціацію з ЄС. Український активіст каже, що українські Євромайдани у Польщі намагатимуться скооординувати свою діяльність. Українці у Польщі готують звернення до польського суспільства, політиків, а також до Європейської комісії з проханням продовжувати підтримку європейських прагнень українського народу, незважаючи на позицію чинної української влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG