Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини розкритикувала Росію через тиск проти євроінтеграції України


(архівне фото)
(архівне фото)
Канцлер Німеччини Анґела Меркель розкритикувала сьогодні «мислення Холодної війни», що існує в Росії через євроінтеграційні кроки України.

За її словами, проблема полягає в тому, що в Росії розглядають кроки інших до Європи як відкидання самої Росії. «Треба подолати цей менталітет «із нами або проти нас», – наголосила вона на прес-конференції в Берліні.

«Треба подолати ці останні пережитки Холодної війни», – заявила Меркель. За її словами, країни мають самі вільно обирати свій курс.

Канцлер Німеччини, країни, яка переважно займає прохолодну позицію щодо зближення Європейського союзу з Україною, ще раз повторила, що ЄС і далі закликає Київ підписати угоду про асоціацію. «І ми продовжимо запрошувати їх до цього», – додала вона.

Очікували, що Україна підпише угоду про асоціацію з Європейським союзом на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в Литві наприкінці цього тижня. Але минулого тижня уряд України видав розпорядження, яким зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті. В уряді це рішення пояснювали економічними проблемами і необхідністю поліпшити відносини з Росією, яка останнім часом, напередодні Вільнюського саміту, багато разів застерігала Україну від підписання угоди, обіцяючи різке погіршення економічних зв’язків між країнами і вже здійснивши низку кроків до такого погіршення. У Євросоюзі висловили жаль із приводу цього рішення й заявили, що двері до асоціації з боку ЄС залишаються відчинені. В Україні це ж рішення викликало низку протестів, відомих як євромайдани.
XS
SM
MD
LG