Доступність посилання

ТОП новини

Янукович готовий підписати угоду з ЄС, але гроші – вперед


Київ – Кабінет міністрів ухилився від зустрічі з лідерами опозиційних фракцій, які прийшли у середу вранці до будівлі уряду. Українська влада продовжує наполягати на необхідності зупинити підготовку до підписання асоціації з ЄС через несприятливу економічну ситуацію або ж – на отриманні компенсації для підтримки економіки в перехідний період. Крім того, офіційний Київ і надалі виступає за тристоронні переговори між Україною, ЄС та Росією.

Лідерів опозиційних фракцій – Арсенія Яценюка, Віталія Кличка й Олега Тягнибока не пустили до будівлі уряду, де вони мали намір зустрітися із прем’єр-міністром. Відтак, не поговоривши із Миколою Азаровим, вони відправилися до Вільнюса, аби взяти участь у саміті «Східного партнерства».

Тим часом, відкриваючи засідання уряду, Микола Азаров наголосив на тому, що зупинення підготовки до підписання угоди з ЄС стало вимушеним кроком.

«Європейський союз не дав практичної відповіді на наші неодноразові звернення щодо пошуку компенсаторів втрат України від закриття ринків Митного союзу. Ми не отримали жодного підтвердження щодо підтримки з боку європейських і світових фінансових інститутів», – зазначив прем’єр-міністр.

«У відносинах із Європою ставиться не крапка, а три крапки» – політолог

Також Микола Азаров наголосив, що українська влада продовжує наполягати на тристоронніх консультаціях за участі України Росії та ЄС, оскільки домовитися із кожною зі сторін окремо українській владі не вдалося.

«Людей вивели на вулиці не політики, а щире розчарування тим, що наші плани на цьому етапі не втілились у життя… Ці громадяни весь цей час зміцнювали і зараз зміцнюють наше переконання, що ми проводимо правильний курс», – прокоментував Микола Азаров акції на підтримку євроінтеграції.

Напередодні про своє бачення ситуації в інтерв’ю провідним українським телеканалам розповів президент Віктор Янукович. Він зокрема зазначив, що Україна потребує до 160 мільярдів євро для адаптації і підтримки економіки на перехідному етапі – коли угода про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі набуде чинності. І саме відсутність стабілізаційного фонду заважає підписати цю угоду. В іншому випадку, він би міг це зробити вже на Вільнюському саміті, запевняє Віктор Янукович.
Уривки з телеінтерв’ю Віктора Януковича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

На думку політолога Костя Бондаренка, зараз українська влада через інтерв’ю та заяви керманичів намагається донести до суспільства та своїх європейських партнерів три основні інформаційні постулати.

«У відносинах із Європою ставиться не крапка, а три крапки. Якщо не підпишуть угоду у Вільнюсі, то це не означає, що Україна піде у Митний союз. По-друге – це те, що нами рухають прагматичні аргументи. І третє – що Майдан не буде розганятися силою, якщо учасники акцій протесту не вдадуться до силових акцій самі», – зазначає експерт.

Влада надто пізно почала пояснювати труднощі євроінтеграції – політолог

Зараз, коли і влада і опозиція готуються до президентських виборів, немає підстав сподіватися на те, що переговори між ними можуть бути конструктивними. Разом з цим політолог визнає, що інформаційна політика влади виглядає непослідовною і непереконливою. Адже до останнього моменту українська влада наголошувала на перевагах євроінтеграції.

«Велика помилка була в тому, що влада завищувала градус очікувань: як усе буде добре, яка це буде велика перемога. І коли стало зрозуміло, що ця перемога може стати пірровою – одразу почали говорити реальні речі. Просто ці реальні речі потрібно було говорити принаймні з літа», – вважає Кость Бондаренко.

Чому Янукович «забув» про Тимошенко

У свою чергу, політолог Олексій Гарань звертає увагу на той факт, що відтепер українська влада не наголошує на справі Тимошенко, як на причині паузи в процесі євроінтеграції, а натомість робить акцент на тиск з боку Росії.

«Янукович відмовився від всіх варіантів, включно із медичними канікулами. Це свідчить про те, що він і не мав бажання вирішувати проблему Тимошенко. А зараз те, що він каже про тиск з боку Росії – свідчить про те, що для нього фактор Тимошенко був радше предметом торгу з Європою», – зауважує Олексій Гарань.

Також експерти зазначають, що влада не намагається придушити акцій на підтримку євроінтеграції, але робить постійні спроби обмежити їхній розмах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG