Доступність посилання

ТОП новини

Чим загрожує Росії угода України і ЄС?


Москва – Президент Росії Володимир Путін каже, що підтримує пропозиції президента України Віктора Януковича провести тристоронні переговори. Реакція російських експертів на це висловлювання Путіна, яке він зробив напередодні в італійському місті Трієсте, як і на масові акції протесту проти зупинення роботи над договором про асоціацію з ЄС, що відбуваються в Україні, – далека від одностайності.

Російський президент Володимир Путін заявив, що асоціація з Євросоюзом становить загрозу для економіки Росії.

Перебуваючи в Італії, Путін сказав: «Якщо ми збережемо зону вільної торгівлі з Україною – у нас є всі підстави вважати, що товари європейського походження безпосередньо, транзитом через територію України будуть надходити на наш ринок – або як європейські товари, або під виглядом українських. Це становить для нашої економіки велику загрозу».

Спроба зберегти вплив

Російський політолог Дмитро Орєшкін вважає, що висловлювання Путіна свідчить про те, що російська правляча еліта боїться неконкурентоспроможності вітчизняних товарів, хоча зниження митних бар’єрів було однією з причин, через які Росія вступила відносно недавно в СОТ.

Це спроба зберегти домінуючий вплив на пострадянському просторі, включно з Україною
Дмитро Орєшкін
«Мені здається, це спроба надати здорове, раціональне забарвлення нездоровому прагненню російського правлячого класу зберегти домінуючий вплив на пострадянському просторі, включно з Україною», – зауважує Дмитро Орєшкін.

Тим часом протести в Україні є сьогодні головною темою новин у російських ЗМІ, їх обговорюють фахівці – політологи.

Куди Янукович веде Україну?

Президент комунікаційного холдингу «Мінченко консалтинг» Євген Мінченко висловив упевненість, що громадяни, які сьогодні виходять на площі українських міст, не розуміють, що їм загрожує у разі підписання Україною угоди з Євросоюзом.

«Я, чесно кажучи, не зрозумів, у яку Європу зібрався входити Віктор Федорович Янукович, оскільки, як відомо, мова йде тільки про зону вільної торгівлі і про підписання асоціації з Європейським союзом, – зазначає Мінченко. – Подібного типу угоди мають такі країни, як Алжир, Марокко, Туніс... Тобто люди, які зараз виходять на так звані євромайдани і пишуть «ми хочемо жити, як в Євросоюзі», вони повинні писати інші гасла: «Хочемо жити, як в Алжирі, хочемо жити, як у Тунісі».

Тим часом російські політики запевняють світову спільноту, що тиску на українське керівництво з боку Росії у питанні зупинення роботи над договором про асоціацію не було. Спікер Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко сказав, що «це було суверенне право суверенної держави».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG