Доступність посилання

ТОП новини

Вечірній Євромайдан у Дніпропетровську зібрався попри заборону суду


Євромайдан у Дніпропетровську сьогодні ввечері зібрався попри заборону суду. Люди прийшли без будь-якої символіки, принісши з собою тільки Державний прапор України.

Понад сто людей просто стояли на Європейській площі, співаючи українських народних пісень. На площі розгорнули лише один плакат «Мер Куліченко! В нашому місті б’ють активістів!», та й той швидко згорнули.

Судові виконавці поінформували присутніх про три рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду, якими забороняються будь-які акції на Європейській площі. Одне з рішень стосується заборони на мітинги членам Комуністичної партії України, друге – членам ВО «Батьківщина», третє – «Молодим регіонам» та іншим особам».

Як пояснив Радіо Свобода правозахисник Василь Сухов, під формулюванням «інші особи» маються на увазі всі громадяни України, відтак збиратись на Європейській площі, де був Майдан, відтепер узагалі не можна.

Однак учасники Євромайдану вважають ці рішення нелегітимними, адже право на мирні зібрання гарантоване Конституцією України. Дії судових виконавців люди супроводжували вигуками «Ганьба», «Банду геть», а також виконанням Державного гімну України. Вони також заявили, що акції на підтримку євроінтеграції не припинятимуть.

Сьогодні Дніпропетровська міська рада на своїй черговій сесії ухвалила звернення до уряду України, в якому висловила «всебічну підтримку» його діям. Водночас координаторові Євромайдану в Дніпропетровську Вікторові Романенку, який постраждав від дій невідомих молодиків під час нападу на наметове містечко позавчора, у виступі на сесії відмовили.

Сьогодні ж депутат Дніпропетровської міської ради Дмитро Грищев звернувся до міського голови Івана Куліченка з вимогою розслідувати побиття учасників Євромайдану. Зокрема, він зажадав провести службову перевірку за фактом недбальства співробітників міліції, яка на час нападу невідомих була відсутня на заході.

Позавчора пізно ввечері люди спортивної статури розтрощили наметове містечко на Євромайдані у Дніпропетровську. За фактом хуліганства міліція відкрила кримінальне провадження.
XS
SM
MD
LG