Доступність посилання

ТОП новини

Можливе підписання угоди про асоціацію не варто було б святкувати – експерт


Антон Фінько
Антон Фінько
Якби угода про асоціацію між Україною і Європейським союзом все ж була підписана в її нинішньому вигляді, це б не було жодним приводом для святкування, вважає експерт Центру політичних досліджень і конфліктології Антон Фінько.

Виступаючи під час інтернет-марафону на Радіо Свобода, політолог, який назвав себе євроскептиком, наголосив, що є п’ять чинників, п’ять підстав вважати, що ця угода була «невдалий дипломатичний гендель, невдала оборудка».

По-перше, зауважив експерт, у рамках процесу «Східного партнерства» і за нинішнім текстом угоди Україні не відкривалася європерспектива, так, як вона відкривалася, наприклад, для Болгарії, Румунії, Польщі, Литви.

По-друге, не розв’язувалося питання відкриття для України ринку робочої сили Євросоюзу «для того, щоб наші люди могли їхати туди».

Не ув’язувалося питання візової лібералізації, назвав Фінько третю підставу.

По-четверте, не розв’язувалося питання фінансової допомоги: «Я можу нагадати, що Угорщина лише на програми довкілля, коли вона потрапила до програм асоціації, отримала допомогу майже 10 мільярдів євро», – сказав експерт.

І, нарешті, по-п’яте, «якби сталося підписання, і це головне, в такому вигляді цієї асоціації, це б призвело до торговельно-економічної війни з Росією, яка б мала наслідком дуже значні, вагомі збитки для української економіки», заявив він.

Сьогодні президент Віктор Янукович не підписав на саміті «Східного партнерства» угоди про асоціацію з Європейським союзом. Минулого тижня уряд України видав розпорядження, яким зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті. В уряді це рішення пояснювали економічними проблемами і необхідністю поліпшити відносини з Росією, яка останнім часом, напередодні Вільнюського саміту, багато разів застерігала Україну від підписання угоди, обіцяючи різке погіршення економічних зв’язків між країнами і вже здійснивши низку кроків до такого погіршення. Крім того, в українській владі скаржилися, що втрати України від євроінтеграції будуть великі, а пропонована ЄС фінансова допомога була надто мала.

Про те, що в разі приходи до влади нинішньої опозиції після президентських виборів 2015 року доведеться домовлятися про нову угоду про асоціацію з Євросоюзом, уже заявляв позавчора, перед Вільнюським самітом, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Це підписання може бути вже не раніше як 2015 року. Треба буде взагалі починати нові переговори. І, на жаль, якщо Янукович зараз не підпише угоду, то умови наступної угоди можуть бути гірші, ніж сьогоднішньої», – сказав він Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG