Доступність посилання

ТОП новини

Путін домагається хаосу в Україні (світова преса)


Впливові західні видання закликають владу президента Януковича та українську опозицію до політичного компромісу на тлі народних протестів. Дипломати ЄС бояться неминучого силового придушення Євромайданів в Україні. Експерти також вважають, що розвиток ситуації в Києві буде залежати від ефективності переговорів ЄС зі владою Януковича та позиції Росії. Аналітики відкрито попереджають, що в умовах насування хаосу в Україні, неконституційних дій вулиці та радикалів «Путін буде втручатися в ситуацію все активніше». Дехто з експертів не виключає введення російських військ у Крим.

Впливова американська The Washington Post попереджає українців – «Україні не потрібна ще одна революція», а потрібний мирний політичний процес, з повагою до конституції країни. Видання пояснює, що президент Янукович хотів непідписанням угоди з ЄС уникнути суворих заходів економії, які пропонує Захід через угоду про асоціацію та кредити МВФ, та відбутися легким кредитом Росії і нормалізацією товарообігу з нею, щоб це могло дозволити йому переобратися на посаду у 2015 році. Тому газета наголошує у редакційній статті, що революція українців і неконституційне зміщення Януковича могли б лише породити тривалий хаос. «Наполягання Європи на демократичних стандартах можуть здатися порожніми, а Путін, який вважає ці протести в Україні «оборудками Заходу», ймовірно почне втручатися в ситуацію дедалі активніше», – попереджає українців видання. Газета з Вашингтона переконана, що протести мають примусити владу Януковича до компромісу, оголошення нової дати підписання угоди з ЄС. А Брюссель, на думку видання, повинен запропонувати фінансову допомогу Україні, якщо Київ домовиться з МВФ. The Washington Post радить опозиції готуватися до виборів 2015 року, щоб саме на них забезпечити справедливість для українців.

Впливова Financial Times закликає ЄС покарати винних у кривавих розправах із демонстрантами в Україні і показати владі у Києві, що «Брюссель заморозить активи всіх співучасників політичного насильства і таким злочинцям не дадуть віз». Газета також вважає, що народ показав Януковичу, що легкого кредиту від Росії він не отримає. «Компроміс із Москвою, – пише газета, – став би зрадою принципам ЄС, котрі схвалює більшість українців».

Брюссельська EUObserver наголошує, що «дипломати ЄС бояться неминучого силового придушення опору народу в Україні». Одні дипломати не виключають, що переговори віце-прем’єра Сергія Арбузова, який очікує 10-мільярдного кредиту від Брюсселя, можуть привести до підписання угоди про асоціацію з Києвом уже у березні. Щоправда, інші дипломати бояться погіршення ситуації та спроб влади Януковича придушити протести силою вже наступного тижня і заяви влади про дотримання закону та про ознаки перевороту в діях Євромайдану, зауважують вони, направлені саме на це.

Президент Польщі, Броніслав Коморовський, як пише Rzeczpospolita, застерігає Віктора Януковича, щоб той не допустив до кровопролиття. Зі свого боку, Янукович заспокоював Коморовського, що шукає мирного розв’язання конфлікту, який стався з народом на вулицях України.

Політолог із Києва, Володимир Фесенко, сказав для московської «Независимой газети», що не виключене введення режиму надзвичайного стану в Україні, але силовий варіант розвитку подій може, на його думку, призвести до розколу держави і розв’язати руки Путіну для військової активності, насамперед, у Криму.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG