Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваним у провокації на Банковій «шиють» справи і вибивають свідчення – захисник


Сергій Нужненко (фото: hromadske.tv)
Сергій Нужненко (фото: hromadske.tv)
Київ – Шевченківський районний суд міста Києва виніс рішення про застосування запобіжного заходу – два місяці під вартою – для усіх восьми підозрюваних у справі провокації під адміністрацією президента 1 грудня. Їм інкримінують організацію та участь у масових безладах на Банковій. Згідно з повідомленням прокурорів, усі затримані діяли спільно у складі від 300 до 500 осіб, що завдали побоїв 70 працівникам міліції. В той час, як таке твердження має розбіжності з даними медиків. Захисники підозрюваних стверджують: справи «шиють» невинним, із них вибивають свідчення, не дотримуючись їхнього права на захист.
Юрій Болотов
Юрій Болотов

39-літній продюсер, екс-директор гурту «Океан Ельзи» Юрій Болотов – батько двох дітей, який до політики ніякого стосунку не має. До вулиці Банкової 1 грудня він прийшов з майдану Незалежності подивитись, що там відбувається. Натомість його побив «Беркут» і тепер йому інкримінують порушення ст. 294 Кримінального кодексу України – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель.

Адвокат Юрія Болотова Сергій Скуратівський розповів Радіо Свобода, що протягом доби не зміг реалізувати законного права на побачення зі своїм клієнтом, від нього ухилявся слідчий, він не міг навіть з’ясувати місця перебування свого підзахисного. Крім того, підтвердив адвокат, минулої доби з Юрія Болотова буквально вибивали свідчення.

Мій клієнт перебував на бетонній підлозі, де не було обігріву. Час від часу його продовжували бити
Сергій Скуратівський
«Як зараз з’ясувалося, поки ми боролися, щоб нас допустили, слідчі вибивали необхідні свідчення і самі складали документи для суду. Ті факти, які всі бачили в інтернеті, це лише один із фактів. До того часу, поки їх привезли, таку роботу з ними проводили не раз. Все це було в принизливій формі. Особи лежали. Як мені розповів мій клієнт, він перебував на бетонній підлозі в приміщенні, де не було обігріву. Час від часу його продовжували бити», – каже захисник.

Загалом серед затриманих за участь у провокації на Банковій 1 грудня дев’ять осіб: Сергій Нужненко, Єгор Тревір, Владислав Загородній, інженер-проектувальник Олександр Остащенко, безробітний Ярослав Притуленко, архітектор Микола Лазаровський, журналіст із Дніпропетровська Валерій Гарагунц і вже згаданий Юрій Болотов. З самого ранку 3 грудня п’ятьох із них привезли з лікарні, де вони були у спецпалатах, які, умовно кажучи, орендує міліція.

Побитих на Банковій лікують під вартою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Багатьом підозрюваним призначили «державних» адвокатів, які навіть не намагались захищати підозрюваних. Взяти на поруки фігурантів справ намагалися народні депутати, зокрема член партій УДАР Оксана Продан, але безуспішно.

«Тут було три народних депутата: два від УДАРу, один від «Батьківщини». Агафонова, Петренко і я. Ми звернулися з порукою, написали. Поки що нікого з хлопців нам на поруки не дали», – розповіла вона.

Також було затримано і депутата Корецької районної ради Рівненської області від фракції ВО «Свобода» Олександра Солоненка. Йому інкримінують хуліганство біля пам’ятника Леніна. У судді сказали, що він нападав на міліціонерів і бив їх кийком (кийка у речових доказах нема). На час слідчих дій він теж має перебувати 2 місяці під вартою. Обвинувачення з боку прокуратури ґрунтувалося на свідченнях працівників правоохоронних органів, які постраждали під час сутичок. Прізвища свідків не розголошуються, у суді їх не було.

Після суду усіх затриманих повезли у Лук’янівське СІЗО, де вони й проведуть наступні 2 місяці. В цей час триватиме досудове слідство, під час якого суд визначить відповідні методи покарання. Наразі підозрюваним загрожує від 5 до 8 років ув’язнення. Проте захисники вже намагаються скоординувати свої дії і подавати апеляції.

Раніше міліція Києва повідомила, що розслідує 11 кримінальних проваджень щодо подій, пов’язаних із захопленнями адміністративних будівель, іншими інцидентами, які сталися 1 грудня в центрі столиці.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG