Доступність посилання

ТОП новини

Петриківський розпис отримав статус культурної спадщини ЮНЕСКО


У четвер Комітет ЮНЕСКО на сесії в Баку присвоїв статус нематеріальної культурної спадщини петриківському розпису. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній раді. За її даними, петриківка стала першим номінантом від України, який отримав такий високий статус.

Українську делегацію, що домоглася включення петриківського розпису до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, очолював голова обласної ради Євген Удод.

«Приємно, що мистецтво петриківського розпису сьогодні переживає такий Ренесанс. Петриківка вже стала візитною карткою України. Додам, що наша делегація і я особисто протягом цього року виконали складну та кропітку роботу по підготовці до цього форуму. Дуже приємно, що нам це вдалося. Це успіх не тільки Дніпропетровщина, а і всієї України», – цитує Євгена Удода прес-служба Дніпропетровської обласної ради.

Як підтвердили Радіо Свобода у Дніпропетровській обласній раді, попередньо комітет ЮНЕСКО не рекомендував розпис для присвоєння цього статусу, однак українській делегації вдалось переконати поважну організацію.

Щоб привернути увагу світу до петриківського декоративного малярства, торік у регіоні провели міжнародну презентацію за участі десятків послів різних країн світу.

Петриківський розпис бере початок з ХVІІІ століття, з настінного розпису придніпровських хат. Наразі у Петриківці працює понад сорок провідних майстрів розпису.
XS
SM
MD
LG