Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан іде до Януковича… «на прощу»


Тетяна Чорновіл
Тетяна Чорновіл
Київ – 6 грудня активісти Євромайдану організовують туристично-культурно-просвітницьку ходу «Проща до Дзвонкової Криниці», що в селі Нові Петрівці, біля паркану президентської резиденції «Межигір'я». Ініціатори цієї акції не дуже й приховують, що її метою є тиск на президента Віктора Януковича, а культурно-просвітницька форма обрана через судову заборону на політичні акції. Політтехнологи припускають, що така акція може мати успіх і змусити владу нервуватись. Між тим, напередодні працівники МВС затримали одного з організаторів акції.

Дзвонкова криниця – один з небагатьох артефактів, що залишився від зруйнованого за комуністичних часів славетного Межигірського монастиря. Зараз вона біля самісінького паркану резиденції «Межигір’я», де мешкає президент Віктор Янукович. Одна з організаторів ходи громадська активістка Тетяна Чорновіл вважає, що за допомогою такої акції влада краще зрозуміє ситуацію в державі.

«Упевнена, що Янукович не розуміє того, що відбувається в країні, не розуміє, що це загальноукраїнський рух. Варто йому це показати, бо він цього не бачить», – каже вона.

«Беркут» виманюють із центру Києва

Напередодні кількадесят активістів здійснили, як вони кажуть, тестування пішого маршруту до «Межигір’я». Тетяна Чорновіл, яка була серед них, згадує, що йти було дуже легко, адже дорога на «Межигір'я» широка й гарно відремонтована.

Щоправда, суд заборонив будь-які політичні акції на території Нових Петрівців, тож організатори ходи йдуть на прощу. Дзвонкова криниця в лісі, а тому, якщо прийдуть прочани, для охорони лісового периметру довжиною 4 км доведеться задіяти тисячі бійців «Беркута». Отже, діючи подібним чином, активісти відволікають значні міліцейські сили від центру Києва.

«Щоб не підставляти людей, ми організували прощу на це святе джерело, яке під самим парканом «Межигір’я», – зазначає Тетяна Чорновіл.

Одного з організаторів міліція затримала напередодні акції

Політтехнолог Тарас Березовець вважає, що акція під «Межигір’ям» може стати більш ефективною, ніж пікетування Кабінету міністрів.

«Як у відомій казці про Кащея, смерть якого в яйці, то яйце, у якому смерть Януковича, це «Межигір’я». Це з боку опозиціонерів, звісно, провокуючий крок. Вони усвідомлюють, що там буде величезна кількість міліції, бійців «Беркута». Але чим більше їх там буде, тим більше це засвідчить страхи і фобії Януковича. Потрібно діяти там і завдавати ударів чинному президентові у найбільш вразливе місце. А цим місцем у нього, всі знають, є його власна резиденція», – зазначає експерт.

Це з боку опозиціонерів, звісно, провокуючий крок. Вони усвідомлюють, що там буде величезна кількість міліції, бійців «Беркуту»
Тарас Березовець
Проща до «Межигір’я» планується як піша, так і у вигляді автопробігу. Однак напередодні увечері працівники МВС затримали одного з організаторів автопробігу, активіста організації «Дорожній контроль» Андрія Дзиндзю, начебто у справі сутичок під адміністрацією президента. Спроби депутатів та активістів звільнити його успіху не мали.

Однак інші організатори ходи запевняють, що репресії їх не зупинять. Між тим, провести акцію під «Межигір’ям» закликають і зі сцени на Майдані Незалежності.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG