Доступність посилання

ТОП новини

Цензура як ознака Донецької журналістики сьогодні


Валерія Дубова

Донецьк – У п’ятницю керівник євроазійських програм міжнародної неурядової організації Freedom House Метью Шааф приїхав до Донецька, щоб оцінити свободу слова в регіоні. Він зауважує, що основною проблемою в роботі журналістів у регіоні є цензура та самоцензура.

Freedom House займається дослідженням демократії та дотримання свобод і прав людини по всьому світу. За результатами власних моніторингів, організація публікує щорічний звіт із оцінкою ступеня демократичних свобод у кожній країні світу.

Впродовж спілкування в Донецьку з представниками місцевих ЗМІ Метью Шааф виділив кілька характерних рис регіональної журналістики, назвавши, в першу чергу, самоцензуру преси, мовляв, журналісти самі бояться порушувати певні теми.

«Мене дивує, що тут є незалежні журналісти, активісти і блогери, які пишуть про дуже важливі питання. Мені говорять, що безпека журналістів – не таке гостре питання, це дуже добре. Адже я знаю, що в інших містах України є реальна загроза безпеці. Насправді, всі проблеми, які я тут бачу – самоцензура, проблеми в редакційній політиці різних видань, проблема журналістської етики, чи, скажімо, її відсутності – є і в інших містах», – сказав Метью Шааф у коментарі для Радіо Свобода.

Арифметична свобода слова

Підтримує таку оцінку спостерігача і редактор інтернет-видання «Новини Донбасу», засновник громадської організації «Донецький інститут інформації» Олексій Мацука. Він розповів Радіо Свобода про проблеми зі свободою слова в регіоні на прикладі останніх подій.

Усі події, що стосуються Євромайдану, в ефірі місцевих телеканалів ігнорувались, крім випусків новин
Олексій Мацука
«Впродовж останнього тижня усі події, що стосуються Євромайдану, в ефірі місцевих телеканалів ігнорувались, крім випусків новин. Жодного активіста в ефір не пустили, це показує, що думки, альтернативні до думок влади, місцеві медіа ігнорують. Для влади місцевої головна проблема на сьогодні – це інтернет. Що стосується мітингу, який проводила Партія регіонів у Донецьку. По-перше, зв’язок на мітингу був заглушений, щоб незалежні журналісти не могли вести трансляцію з місця подій. Ми подали чисельність мітингу в стрічці новин «5 тисяч», ми провели серйозний підрахунок людей, які там були. Мені подзвонили з міліції з інформацією про те, що у них не працює сайт і що на мітингу було 15 тисяч за їхніми підрахунками. Це ми вперше отримали такий дзвінок у редакцію за весь час існування, мені здалось, що вони зацікавлені в тому, щоб у ЗМІ з’явилась цифра у 15 тисяч», – зазначив Мацука.

У прес-службі обласного МВС Радіо Свобода повідомили, що у той день просто обдзвонювали всі редакції, щоб оперативно поширити офіційну інформацію.

В управлінні інформаційної політики Донецької облдержадміністрації вважають, що регіональна журналістика перебуває на високому рівні, так само, як і свобода слова. А різні цифри, які оприлюднились, називають просто різними точками зору. Начальник управління Рімма Філь сказала Радіо Свобода, що свободу слова в регіональній пресі, в Донецькому регіоні, вона би «оцінила дуже високо».

«У нас представлені різні, подекуди навіть діаметрально протилежні точки зору. В принципі, я – як журналіст зі стажем – можу сказати, що такого рівня журналістики, професійної журналістики, напевно немає ніде в регіональній пресі України. Якщо нам правоохоронні органи офіційно заявляють, що в акції беруть участь 15 тисяч, що мають робити ЗМІ? Вони зобов’язані представити дві точки зору так, як вимагають всі стандарти журналістики».

За останні місяці на Донеччині посилився тиск на журналістів, а голову облдержадміністрації Андрія Шишацького Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка додали до списку «ворогів преси».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG