Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має надіслати до Києва політиків-важковаговиків – Аманда Поль


Брюссель – Реагуючи на заклики Юлії Тимошенко покарати режим Януковича санкціями, деякі європейські експерти стверджують, що наразі це було б непродуктивним кроком. Натомість, від Європарламенту на зустрічі з учасниками, які постраждали від дій «Беркуту» на Євромайдані, та керівниками опозиції до Києва їде група депутатів від найвпливовішої Європейської народної партії. Характерно, що на пленарному засіданні Європарламенту наступного тижня у Страсбурзі будуть розглядати ситуацію в Україні та післявільнюську стратегію об’єднаної Європи.

Єдина можлива мова переговорів, що її розуміє президент Віктор Янукович – це мова санкцій, переконана екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

«Точкові санкції проти Януковича та його сім’ї – це єдина мова, яку він розуміє», – цитує слова Тимошенко її захисник Сергій Власенко.

Тим часом, політичний аналітик брюссельського Центру європейської політики Аманда Поль в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що впровадження санкцій було б непродуктивним рішенням, бо Євросоюз в українській політичній кризі повинен відіграти роль посередника для відновлення діалогу. В іншому разі подальше наростання напруження може завести і Україну, і ЄС до дуже складної ситуації.

Припинення переговорів із ним (Януковичем) може бути значно не безпечнішим для держави
Аманда Поль
«ЄС має туди когось відрядити, когось із категорії політичних важковаговиків. Так, багато хто в ЄС невдоволений президентом Януковичем, особисто його не переносять, – пояснює брюссельський експерт. – Однак, він все ще президент і на те, що він збирається скласти повноваження, – не виглядає. Припинення переговорів із ним може призвести до подальшого підриву українсько-європейської інтеграції, принаймні того, що від неї залишилося. А це може бути значно небезпечнішим для держави».

«За» і «проти» санкцій

«Ми змушені пробувати!» – переконана Аманда Поль. Вона додає, що використання санкцій ЄС щодо режиму Януковича створило б ситуацію, в якій Брюссель був би вимушений розглянути використання цього інструменту й щодо інших країн «Східного партнерства», а це було б дуже небажаним.

Тим часом, президент організації Freedom House Девід Кремер у статті для американської Washington Post зазначив, що чинна українська влада не зацікавлена в асоціації зі Заходом, і лише жорсткі санкції проти Віктора Януковича та його оточення можуть повернути українцям надію на євроінтеграцію. До впровадження санкцій після жорстокого розгону маніфестантів у Києві закликали також лідери української опозиції. Однак, ЄС відреагував коротко: мова щодо покарань офіційного Києва наразі не ведеться.

Зустрічі з опозицією та постраждалими

Натомість, після цьоготижневих відвідин Києва низкою європейських дипломатів в Україну прибудуть представники найбільшої політичної групи Європарламенту – Європейської народної партії, – заявив у Брюсселі її речник Анті Тімонен.

Ми рішуче підтримуємо європейські сподівання українського суспільства й поглиблення відносин ЄС та України
Анті Тімонен
«Ми рішуче підтримуємо європейські сподівання українського суспільства й поглиблення відносин ЄС та України. Факт надання їй європейської перспективи – дуже важливий та в інтересах обох сторін. Європейська народна партія в суботу (7 грудня) надішле в Україну свою делегацію, яка зустрінеться з лідерами опозиції та протестувальниками. Мета місії – підтримати українців та їхні європейські надії».

Поважна делегація «народників» у складі віце-президента ЄНП Яцека Саріуш-Вольського, голови парламентського комітету із закордонних справ Ельмара Брока, екс-президента Європарламенту Єжи Бузека, а також іспанського євродепутата Хосе Ігнасіо Салафранка планує також зустрітися із донькою Тимошенко Євгенією та відвідати у шпиталях постраждалих учасників маніфестацій.

Дімітріс Комодромос, речник іншої впливової фракції Європарламенту – Прогресивного альянсу соціалістів та демократів – додає, що «Євросоюз має залишити широко відчиненими двері угоди про асоціацію з Україною. Рішення президента її не підписувати поглибило внутрішні розбіжності та розчаровує надії мільйонів українців».

Негативне ставлення українського президента до ЄС викликає обурення громадян, які обирають не Росію, а Європу
Дімітріс Комодромос
«Негативне ставлення українського президента до ЄС викликає обурення громадян, які обирають не Росію, а Європу», – висловив позицію своєї політичної групи представник Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Європарламенту.

Ігнорувати чи відвертатися від Києва – неконструктивно

Характерно, що скасування візиту до України державного секретаря США Джона Керрі, який замість Києва, поїхав до Кишинева, у Брюсселі розцінюють по-різному.

«Я гадаю, що рішення Джона Керрі, рішення США було недалекоглядним, – зокрема, зазначає Аманда Поль. – Адже, мова, зрештою, не про Януковича чи українських лідерів. Справа стосується українського суспільства. Я не бачу, що американці могли виграти, скасувавши візит до України. Тим часом, Америка – це супердержава, що має величезний вплив. Я не знаю, чи вразила президента Януковича ця відмова. Однак, переконана, що йому не подобається бути в «чорних списках» найважливіших світових держав, на чолі зі США».

«Америка була б більш відповідальною, якби спробувала робити щось конструктивне. Натомість, ігнорувати чи відвертатися – це не конструктивно», – вважає аналітик з Центру європейської політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG