Доступність посилання

ТОП новини

Учасників львівського Майдану викликають на допити в прокуратуру


Львів – Учасників львівського Майдану цими днями викликають на допити у прокуратуру як свідків у розслідуванні кримінального провадження за «порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або ставлення до релігій». Молодь Майдану вимагає від прокуратури припинити слідчі дії щодо протестувальників.

У Львові відкрили два кримінальні провадження: за статтею 161 Кримінального кодексу – розпалювання національної ворожнечі, а також статтею 279 – «блокування транспортних комунікацій» – проти студентів Українського католицького університету.

Двох активістів Майдану викликали на допит у прокуратуру Львівської області. Один із них – це Василь Молдаван, організатор львівського Майдану. Його слідчі прокуратури допитували протягом години.

Просять дати свідчення щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі, чого не було на Майдані
Василь Молдаван
«Кримінальне провадження щодо розпалювання національної ворожнечі мотивують тим, що 8 грудня на вічі були заклики до расової і релігійної ворожнечі. Запитували, хто виступав на сцені, хто що говорив, чи не помічали закидів щодо расової нетерпимості, конкретного нічого не кажуть, не показують саме кримінальне провадження, бо це слідча таємниця, але просять дати свідчення щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі, чого не було на Майдані», – розповів Радіо Свобода Василь Молдаван.

За цією ж кримінальною справою як свідка викликали чиновника міської ради Тараса Чолія, який виступав на вічі 8 грудня.

«Я не можу говорити, що відбувалось під час допиту, бо підписав документ про нерозголошення таємниці слідства. У своїй промові на вічі я не торкався жодних національностей, етнічних груп», – каже Тарас Чолій.

Свідки на допит у прокуратуру ходили з адвокатами, повістку їм передав працівник СБУ, оскільки до робочої комісії, яка проводить слідство за статтею 161, входять працівники СБУ, прокуратури і правоохоронних органів.

Чиновнику обрали запобіжний захід

Правоохоронці завітали в Український католицький університет і просили прізвища студентів, які їхали 26 листопада у Київ і перекрили міжнародну трасу. Тоді автобус, в якому перебувала молодь, зупинили працівники ДАІ, щоб перевірити документи, а згодом з автобуса хтось зірвав номерний знак. Студенти на знак протесту перекрили трасу. На місце події приїхав чиновник міськради Андрій Шевців.

Нині він отримав повідомлення від правоохоронців про те, що підозрюється у блокуванні транспортних комунікацій, тобто кримінальному правопорушенні, передбаченому статтею 279 Кримінального кодексу. Відтак щодо Андрія Шевціва застосовано запобіжний захід – не відлучатись від місця реєстрації чи проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду.

«Я прибув на місце події, коли рух транспорту у напрямку до Києва був обмежений. Посеред дороги, перед колоною машин, стояв патрульний автомобіль ДАІ, перегородивши таким чином дорогу», – пояснює чиновник міськради.

У телевізійників просять відеоматеріали

У керівництва «24-го каналу» Генпрокуратура просила надати персональні дані журналістів і операторів, які висвітлювали київські події, а телеканал «ЗІК» правоохоронці просили надати відеоматеріали з віча на львівському Майдані 8 грудня.

Як пояснює прес-служба Генпрокуратури, такі відеоматеріали потрібні, щоб об’єктивно розслідувати і встановити справжню картину подій у Києві. А тому «слідчі органи прокуратури направили низку запитів у редакції багатьох ЗМІ, журналісти яких були свідками подій 29–30 листопада».

Генпрокуратура просить керівників редакцій і журналістів не розцінювати виклики на допити як втручання у роботу ЗМІ чи перешкоджання. Якщо журналіст відмовляється свідчити, то це його право, наголошують у прокуратурі.

Адвокат Дмитро Гудима радить свідкам у політичних справах скористатись правом і відмовитися від свідчень, бо закон це дозволяє.

«Якщо ніхто нічого не захоче говорити, ні один свідок, то інформація ніяким чином не може бути використана. Нехай самі копають. Ідея слідчого полягає в тому, що з інформації свідка, навіть загальної, він вибирає фрагменти, щоб викликати нового свідка і хтось може щось повідомити, щоб когось нового викликати зі свідків», – зауважив адвокат.

Львівські активісти Майдану, які проходять свідками у кримінальній справі, вважають, що представники силових структур просто намагаються їх залякати.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG