Доступність посилання

ТОП новини

На Майдан до Києва їдуть ті, кого вразив «штурм» 11 грудня


Мітинг студентів в Черкасах, 10 грудня 2013 року
Мітинг студентів в Черкасах, 10 грудня 2013 року
Черкаси – Жителі Черкас активізувалися після спроби влади здійснити «зачистку» Євромайдану в Києві в ніч із 10 на 11 грудня. Небайдужі черкасці поїхали до Києва прямо посеред ночі. Інші ж уночі відстежували події, а вже зранку та вдень вирушали на столичний Майдан. Ті ж, які не мають змоги вирушити до столиці, щовечора збираються на черкаському Євромайдані.

Черкасець Олег Гончар разом із друзями-ударівцями зорганізували поїздку до Києва як тільки побачили спробу нічної «зачистки» Майдану. Посеред ночі чоловіки на автівці виїхали до столиці, натомість жінки залишилися у штабі видзвонювати активістів, готових зранку вирушити на Євромайдан.

«Ми самі швиденько зорганізували вісім людей, щоб у бусі не було вільних місць, і одразу поїхали. Щоправда ми вже запізнилися, бо там нічого вже не відбувалося. Уже просто цивільні люди поприходили. Але ми відправили спати тих черкащан, які там ночували та жили, сказавши: ми за вас буде усе відбудовувати по-новому», – розповідає він.

Також черкаським чоловікам та хлопцям через соціальні мережі пропонували вже о шостій ранку на маршрутках безкоштовно поїхати підтримати людей на київський Євромайдан. За інформацією ударівців, тоді від черкаського намету Штабу спротиву до столиці рушило три автобуси.

Водночас свободівці теж мобілізовували чоловіків та хлопців на ранкову поїздку до Києва 11 грудня. Як повідомив Радіо Свобода керівник мобілізаційного штабу Черкаської міської організації ВО «Свобода» Ярослав Нищик, за сприяння партії за ці два дні до столиці поїхало 50 людей.

«Не тільки прихильники, не тільки члени партії «Свобода». Але знову ж таки вимоги. По-перше, це повинні бути чоловіки. І, як мінімум, люди залишають свій номер телефону. У нас є база людей, я перевіряю, щоб не вийшло такого, що ми веземо якихось провокаторів у Київ. Тобто, за кожну людину, яку я відправляю до столиці, я несу особисту відповідальність», – пояснив він.

Між тим містяни у соціальних мережах скаржаться, що місцева опозиція погано організовує поїздки, зокрема не пояснює, де спати, що брати, що вдягати та як потрапити на Майдан, якщо його оточив «Беркут».

«Особисто для мене не так важлива оплата проїзду, оскільки сама організація. Але, на жаль, нам запропонували їхати самостійно, на звичайних маршрутках і знаходити організаторів там вже на місці. Фактично, ніяких організацій поїздок немає», – розповів про звернення до ВО «Батьківщина» щодо можливості поїхати на Євромайдан черкасець Дмитро.

Сьогодні Дмитро вже оформив відпустку на роботі й завтра власним ходом поїде на Майдан, де збирається залишитися на ніч.

Вікторія Феофілова уже несе нічну варту на столичному Майдані. Усю «штурмову» ніч, зізнається жінка, так переживала, що й очей не зімкнула. Однак уже вдень із чоловіком та двома дітьми вирушила на київський Євромайдан.

«Чоловік учора ходив на нічну варту. Ми домовилися, що будемо чергуватися, оскільки комусь треба бути з дітьми. Бо може хто з нас потрапить до міліції чи іще щось, то ми ходимо по черзі. То я от ввечері піду, на ніч. Так щоб на Майдан приїхало багато черкащан після ночі на 11 грудня, то я цього не помічала. Але у мене багато друзів, наприклад, поїхало. Хто може на день, їде на день. Хто може на два дні, їде на два», – розповідає жінка.

Активні черкащани, які залишилися в місті, свою громадську позицію висловлюють на місцевому Євромайдані. Щовечора під стінами мерії збирається близько 300 містян.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG