Доступність посилання

ТОП новини

Вісім із дев’яти «в’язнів Банкової» на свободі, слідство триває


Апеляційний суд у Києві пікетували з вимогою звільнити заарештованих учасників євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:16 0:00

Апеляційний суд у Києві пікетували з вимогою звільнити заарештованих учасників євромайдану

Київ – Апеляційний суд випустив ще двох затриманих після сутичок на Банковій 1 грудня: дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца звільнили під особисте зобов’язання, тоді як актор Єгор Превір сів під домашній арешт. Таким чином, вісім із дев’яти «в’язнів Банкової» на сьогодні звільнені з-під варти. Слідство щодо масових заворушень під адміністрацією президента триває. Правозахисники фіксують тиск на потерпілих з боку міліції у ці дні.

Дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца звільнили з-під варти, зобов’язавши з’являтися до слідчого на першу вимогу, а актора Єгора Превіра посадили під домашній арешт, заборонивши вночі виходити з дому. Так Апеляційний суд замінив запобіжний захід, який обом присудив Шевченківський райсуд, поки розслідується «банкова справа» – взяття під варту на два місяці.

Це ознака того, що справа переходить із політичного в юридичне русло, вважає адвокат Гарагуца Оксана Томчук.

«Сьогоднішній крок, зроблений судом, це демонстрація того, що фактично у нас справа переходить в інше русло, і ми будемо розглядати нормальне кримінальне провадження, яке наразі триває», ­– зазначає вона.

Валили і били усіх, кого бачив «Беркут» – підозрюваний

Валерій Гарагуц, якого не доставили до суду минулого разу з лікарні ( і тому засідання перенесли), зміг поїхати додому, тоді як Єгор Превір повернувся до лікарні. Аргументуючи недоцільність арешту, адвокати хлопця надали судові довідку про зафіксовані у нього численні гематоми, переломи лицевих кісток, черепно-мозкову травму та травму ока.

Запобіжні заходи відповідають тому, яку роль, на думку правоохоронців, відігравали підозрювані під час масових заворушень, зауважила речниця Київської прокуратури Яна Соболевська. Наприклад, за її словами, Єгора Превіра, чию апеляцію розглядали сьогодні, прокуратура пропонувала залишити під вартою.

«Його позиція була однією з найбільш активних у той час. Він із собою мав предмети, які потім були вилучені як речові докази: це була і пневматична зброя, і гумовий кийок, і дерев’яні кийки, і маска з прорізами. Тобто цей чоловік ішов на масовий захід не з мирними цілями», – заявила Соболевська.

Сам Превір заперечує, що мав таке при собі, і той день згадує дещо інакше: «Валили і били всіх, кого бачив «Беркут», незважаючи на те, що це були журналісти і медики переважно».

Жодного підозрюваного міліціонера нема – правозахисниця

Із дев’яти людей, затриманих після сутичок на Банковій 1 грудня, під вартою на сьогодні перебуває тільки один – Ярослав Притуленко. Решті Апеляційний суд замінив запобіжний захід на домашній арешт у певні години доби або звільнення під особисте зобов’язання. Про це Радіо Свобода розповіла присутня на засіданнях виконавчий директор Amnesty international в Україні Тетяна Мазур. Однак, за її словами, двоє із цієї дев’ятки уклали угоду зі слідством, визнавши свою провину в порушенні громадського порядку і сплативши штраф.

Майже всі вони, окрім Притуленка, визнані потерпілими у справах проти працівників міліції, які застосовували насильство проти них
Тетяна Мазур
«Ми вважаємо маленькою перемогою те, що ці особи випущені з-під варти. Але кримінальні справи проти них тривають. І другий момент: майже всі вони, окрім Ярослава Притуленка, визнані потерпілими у справах проти працівників міліції, які застосовували насильство проти них. І, власне, наша організація буде тепер вимагати ефективного і швидкого розслідування усіх заяв, пов’язаних із застосуванням надмірної непропорційної сили, а можливо, і катувань, до тих, хто був затриманий на Банковій 1 грудня», – зауважує вона.

На сьогодні, однак, за даними правозахисниці, підозрюваних у справах, пов’язаних із насильством з боку міліції, немає. Окрім того, Тетяна Мазур повідомила, що правозахисники фіксують тиск на потерпілих та свідків у справах про розгін Євромайдану вдосвіта 30 листопада. Зокрема, як зазначила Мазур, після допиту у прокуратурі один із постраждалих під час розгону – Євген Сердюк – був змушений викликати собі швидку.

Янукович пропонує парламенту проголосувати за амністію арештованим під час мітингів

Тим часом президент України Віктор Янукович пропонує Верховній Раді у вівторок проголосувати за амністію щодо людей, які були затримані під час масових акцій у Києві.

«Стосовно покарання винних: де ми впевнені, давайте покараємо. Де постраждали люди, давайте ми ухвалимо рішення і у вівторок проголосуємо амністію. Знімемо всі ці питання», – сказав Янукович, виступаючи на загальнонаціональному круглому столі у палаці «Україна».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG