Доступність посилання

ТОП новини

Хто відповідатиме за безпеку донецьких мітингувальників у Києві?


Валерія Дубова

Донецьк – У п’ятницю з Донецька до Києва має виїхати потяг з п’ятьма сотнями прихильників Партії регіонів. Вони візьмуть участь у недільному мітингу на підтримку президента. Хто гарантує безпеку донеччан у Києві?

У соціальних мережах розповсюджують інформацію, що на недільному провладному мітингу плануються масштабні провокації. Донецький журналіст Денис Казанський розповів, посилаючись на власні джерела, що навіть локація мітингу обрана так, щоб люди з протилежними політичними вподобаннями стояли поруч.

«Навмисно провладний майдан розташовують близько до Євромайдану. Коли у нас в Донецьку, наприклад, опозиція подає заявку на мітинг, тут же подає заявку якесь «Ніхто, крім нас» і потім обидва мітинги скасовують із формулюванням, щоб не було сутичок і провокацій. У Києві їх навмисно ставлять поряд. З тисячі місць, які можна вибрати, вони вибрали місце біля цього мітингу», – зазначив Казанський у коментарі Радіо Свобода.

Хто відповідає за безпеку?

У Донецькій міській філії Партії регіонів інформацію про те, що людей везуть потягом до Києва на провладні мітинги, підтвердили. Проте відповідальність за їхню безпеку донецькі організатори на себе не беруть. Про це сказав керівник апарату партії в Донецьку Олексій Грановський.

«У нас у місто-герой Київ від Донецька їде 500 людей. Студенти є і робітники, які після процесу навчання і робочого тижня виявили бажання. Ми організовуємо цю поїздку. Про жодні провокації мови бути не може. Я організатор саме делегації. Служба безпеки на місці, я так розумію, вже є така служба, яка організовує безпеку. Особисто поручитись за безпеку… ще раз кажу, для цього є служба безпеки».

Активісти донецького Євромайдану збираються попередити донеччан про можливу небезпеку. Вони роздаватимуть відповідні листівки під час відправлення поїзда з мітингувальниками. Про це розповів учасник донецького Євромайдану Станіслав Федорчук.

Маючи інформацію, що «антимайдан», скоріш за все, буде атакований «тітушками», ми хочемо попередити людей, які будуть їхати
Станіслав Федорчук
«Маючи інформацію про те, що «антимайдан» у Києві, скоріш за все, буде атакований «тітушками», ми хочемо попередити всіх тих людей, які будуть їхати з Донецької області, про ту небезпеку, яка їх чекає. Вони мусять бути попереджені. Сьогодні ми збираємось біля входу до залізничного вокзалу міста Донецька для того, щоб роздати листівки з цією інформацією, щоб повідомити цих людей, куди їх везуть і яким чином їх, можливо, можуть використати проти таких самих громадян, як і вони».

Донецькі експерти вважають, що розголос інформації про можливість сутичок зможе запобігти загостренню у суспільстві, адже знаючи про таку імовірність, учасники мітингів з обох сторін зможуть попіклуватись про власну безпеку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG